Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La CUP proposa garantir la mobilitat comarcal per als municipis de menys de 500 habitants

La CUP proposa garantir la mobilitat comarcal per als municipis de menys de 500 habitants

La formació cupaire considera que les actuals restriccions són "urbanocèntriques" i no s'adapten a la realitat de pobles petits. També demanen un mètode diferent per calcular els índexs de risc en aquests nuclis
Una botiga al poble de Ger (ACN / arxiu)
22/01/2021 12:55

La CUP s'ha sumat a la proposta dels ens locals del Pirineu de substituir el confinament municipal pel comarcal, tot i que en el seu cas planteja fer-ho només per als municipis de menys de 500 habitants. La formació cupaire ha instat el govern de la Generalitat a "aplicar mesures sanitàries tenint en compte les diferents realitats territorials vinculades a la densitat demogràfica, als lligams socioeconòmics i les diverses situacions sanitàries".

En un comunicat, la CUP recorda que "dels 947 municipis del Principat, 337 tenen menys de 500 habitants", i que aquests termes "es caracteritzen per tenir una densitat de població molt baixa i una manca de serveis bàsics essencials". Entre tots ells, sumen tot just uns 80.000 habitants i representen només un 1,2% de la població de Catalunya. Aquests pobles, afirmen, "funcionen amb unes dinàmiques i hàbits que per desenvolupar la seva vida quotidiana necessàriament ho han de fer connectats i relacionant-se amb els serveis i les persones de les capitals comarcals i dels pobles que els hi són propers", pel que fa per exemple a abastiment de productes a botigues o mercats no sedentaris, activitats culturals i serveis sanitaris o bancaris.

La formació anticapitalista critica les darreres restriccions del pla Procicat -coordinat pels departaments de Salut i d'Interior de la Generalitat- perquè les veu "urbanocentristes" i creu que "no tenen en compte la realitat d’una gran part del país". Opinen que "les zones rurals, amb molta menys població, han d’acceptar mesures que són absolutament desproporcionades per la realitat que tenen". Per això, plantegen que els municipis de menys de 500 habitants tinguin mobilitat comarcal a tots els efectes i "més enllà de l’autorització donada el dissabte 9 de gener, que permet els desplaçaments fora dels municipis que no disposin d’establiments de productes essencials".

D'altra banda, la CUP proposa que en aquests municipis els índexs de risc s'apliquin amb criteris diferents i que es tingui en compte "que en localitats de baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades de risc sense que la situació sigui de gravetat".

Pel que fa a l'ensenyament, proposen que als micropobles les activitats extraescolars es puguin realitzar tant als centres educatius com en equipaments municipals, tenint en compte que en molts d'aquests nuclis els grups de convivència escolar solen coincidir amb la totalitat dels infants del poble. Finalment, la CUP advoca per eliminar les restriccions horàries i mantenir només les limitacions d’aforament en els bars, restaurants i cafeteries dels micropobles, perquè creuen que "en aquests municipis no hi ha risc d’aglomeracions".