Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Diputació aportarà mig milió d’euros per al segon quiròfan de l'Hospital de la Val d'Aran

La Diputació aportarà mig milió d’euros per al segon quiròfan de l'Hospital de la Val d'Aran

Perelló ha visitat aquest divendres l'Aran, on ha presentat davant el Conselh Generau i els alcaldes aranesos els projectes FEDER ‘Forest4Local’ i de millora d’accessibilitat als espais naturals
Reunió de Rosa Maria Perelló amb alcaldes aranesos (Foto: Diputació de Lleida)
15/02/2019 18:30

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha visitat aquest divendres la Val d’Aran, on ha presentat davant el Conselh Generau d’Aran i els dirigents municipals diferents iniciatives en les quals està treballant la corporació, entre els quals destaquen l’aportació de 500.000 euros per a un segon quiròfan a l’Hospital de la Val d'Aran, dos projectes FEDER que la corporació finançarà en un 25% i la millora de la carretera de Vilamòs, que suposarà una inversió per prop de 2 M€ per part de la Diputació.

Durant la seva estada a l’Aran, la presidenta de la Diputació ha estat acompanyada pel Síndic aranès, Carlos Barrera, i ha mantingut a la seu del Conselh Generau una reunió amb els Conselhèrs de Govèrn del Conselh Generau i una posterior trobada amb el ple del Conselh, alcaldes d’Aran i presidents d’entitats municipals descentralitzades.

Una de les peticions que se li ha fet arribar ha estat per al finançament del segon quiròfan a l'Espitau Comarcal dera Val d'Aran. La Diputació atendrà la sol·licitud destinant 500.000 euros a l’adquisició del material necessari per a l'equipament, que s’està construint. “Aquest quiròfan dóna resposta a les necessitats de l’Aran", ha dit la presidenta. Perelló també ha recordat que seguiran col·laborant en el conveni marc amb el Conselh Generau per facilitar ajuts a la llengua aranesa.

Sobre l’Hospitau, Carlos Barrera ha agraït que la Diputació hagi donat prioritat a aquesta inversió i altres accions que “no només beneficiaran la Val d’Aran, sinó el conjunt del territori, dins de l'aposta pel reequilibri territorial”.

Accessibilitat als espais naturals

Aquest divendres s'ha presentat el conveni de subvenció de la Diputació de Lleida al Conselh Generau d’Aran. Inclou el 25% del pressupost del projecte de FEDER EIX6 per a l’execució de l’operació ‘Millora de l’accessibilitat als espais naturals’, un projecte elaborat pel Conselh que preveu una millora substancial dels accessos a espais naturals d'alt valor ecològic i la promoció i difusió dels recursos turístics als quals es dona accés.

Hi participen tots els municipis de l’Aran amb l’objectiu de valoritzar i potenciar el dinamisme de les àrees naturals i culturals de la zona, d’incalculable valor paisatgístic, patrimonial i històric. Es presenten un conjunt d’intervencions que permetran millorar l’accés a diverses àrees naturals especialment protegides amb especial atenció a les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda. L’actuació suposarà una inversió de 1.315.724,82€, que seran finançats en un 50% per ajuts FEDER (657.862,41€), un 25% per la Diputació de Lleida (328.931,20 €) i la resta pel Conselh.

Forest4Local i carreteres

Pel que fa al projecte Forest4Local, és una iniciativa de la Diputació de Lleida i està finançada per la primera convocatòria de FEDER EIX 4 i 6, del programa operatiu 2014-2020 de la Generalitat de Catalunya. L’eix 4 és el que dona suport a la transició energètica que possibiliti una economia baixa en carboni.

El conveni signat entre la Diputació i el Conselh Generau d’Aran té com a objectiu articular un sistema de gestió forestal dels boscos de propietat municipal al Pirineu de Lleida, per aconseguir augmentar la participació i distribució de biomassa forestal per a usos tèrmics en edificis i equipaments públics, en aquelles comarques amb un elevat pes específic de boscos de propietat de l’administració local. En el cas de la Val d’Aran, el projecte preveu, entre altres, la substitució de la caldera de gasoil de l’Hospitau General d’Aran per una de biomassa. El pressupost previst és de 448.762 euros (543.002 amb IVA), dels quals el Conselh Generau n’aportarà 112.190 euros (un 25%). La Diputació assumirà un altre 25% més la totalitat de l’IVA, mentre que l’altre 50% es finançarà amb ajuts europeus. A més, la corporació fa un avançament del 100% de la inversió.

Quant a la inversió en carreteres, s’ha informat que ben aviat es licitarà el projecte de condicionament i millora de la LV-055, de la N-230 a Vilamòs, dels punts quilomètrics 2,840 a 5,605, amb un pressupost d’1.828.343,19 euros.