Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Diputació aprova demanar un pla de xoc per millorar carreteres de muntanya

La Diputació aprova demanar un pla de xoc per millorar carreteres de muntanya

Suport unànime als textos presentats per ERC i la CUP per instar el Govern a actuar en les vies més degradades o amb més risc. Actualment l'ens provincial ja destina més de 3 milions d'euros anuals a camins locals
Ple de la Diputació de Lleida
26/07/2018 13:30

La Diputació de Lleida ha aprovat aquest dijous una moció per demanar al Govern un pla de xoc ''urgent'' per millorar les vies de muntanya del Pirineu que requereixin actuacions imminents per garantir la seguretat dels seus usuaris i l'accés als nuclis. Ho ha fet a través de la votació de dues mocions similars, presentades per ERC i la CUP, a les quals s'han sumat finalment la resta de grups (PDeCAT, PSC, UA, C's i PP).

Ambdós textos han destacat la manca de recursos a nivell municipal per tal d'afrontar determinades actuacions en aquestes vies locals, en un territori "que demogràficament està poc poblat però que a la vegada abasta pràcticament la meitat de la superfície total del país". Per a l'elaboració d'aquest Pla de xoc per part del Govern s'ha demanat també la col·laboració tècnica de la Diputació de Lleida com a administració territorial coneixedora de la realitat d'aquestes vies de muntanya, que especialment durant aquesta primavera s'han vist afectades per múltiples esllavissades, a causa de les elevades precipitacions i la inestabilitat del terreny.

El president de la Diputació, Joan Reñé, ha explicat que la corporació ja va aprovar ara fa uns mesos agilitzar els ''plans zonals'', que són aquells que plantegen o defineixen al titularitat que han de tenir les carreteres i camins; el que passa però, és que aquest és un ''tema llarg i feixuc'' i a banda d'això la Diputació aplica recursos cada any als municipis per tal de fer front als ''costos de gestió i manteniment de camins municipals''. Segons Reñé, més de de 3 milions d'euros que cada any s'aporten específicament des de la Diputació als municipis.

Aquest dijous però, s'ha instat al Govern a habilitar, a través dels Departaments d'Economia i de Territori, a executar obres considerades "urgents", en coordinació amb els Consells Comarcals i Ajuntaments per tal de "donar garanties de seguretat". La proposta fa referència específica a les comarques de muntanya i a casos com ara Torà de Tost, Sant Esteve de la Sarga i Soriguera, a més dels accessos a pobles com Ansovell, Cabó, Fígols i Sorribes, tot i que també ho fa extensiu a poblacions de la plana on hi pugui haver problemes semblants.

El portaveu d'ERC, Jaume Gilabert, opina que el que està fent la Diputació en aquest àmbit és ''insuficient'' i per això cal que intervingui el Govern. Gilabert ha qualificat ''d'angoixant'' el sentiment que dels veïns d'aquests nuclis de muntanya amb dificultats d'accés i ha remarcat que al conjunt del país són més de 300 els municipis que es troben en aquest àmbit que representa el 46% del territori i només compta amb un 4,5% de la població. És per això que ha elevat aquesta qüestió a un ''tema nacional, no només de Lleida''.

El portaveu de la CUP, Joel Jové, ha posat èmfasi en el ''desequilibri territorial'' com un problema del conjunt del país i les administracions que s'ha de solucionar i ''és la Generalitat qui ho ha d'assumir''. Segons Jové, el dels accessos és un problema que requereix una inversió molt gran difícil d'assumir per les administracions locals però no per Territori. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que les dues mocions presentades tant pel seu grup com per ERC no solucionaran el problema però si que almenys es farà arribar la reivindicació d'uns accessos dignes al Govern i al mateix temps a la Diputació.

La resta de portaveus dels grups s'han mostrat a favor de les dues mocions i per tant han estat aprovades per unanimitat. El Ple també ha debatut una moció presentada pel PSC, ERC, UA i la CUP de suport al dret a morir dignament. 

La sentència sobre l'estelada en espais públics no és ferma

A l'apartat de precs i preguntes, la portaveu de C's, Ángeles Ribes, ha preguntat si la Diputació es posaria en contacte amb els ajuntaments per comunicar la sentència del TSJC que prohibeix l'estelada en llocs municipals. El president de la Diputació li ha respost que és innecessari perquè, segons ha recordat, "la sentència no és ferma" i està pendent dels recursos que s'hi presenti. Reñé hi ha afegit que els ajuntaments ''tenen autonomia suficient'' per decidir què fer a l'hora de gestionar la seva responsabilitat.