Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida es marca l'objectiu d'aturar "irregularitats" en els ajuts directes

La Diputació de Lleida es marca l'objectiu d'aturar "irregularitats" en els ajuts directes

Joan Talarn recorda que quan era a l'oposició ja ho havia reivindicat. El Comú creu que hi ha "indicis de corrupció" en adjudicacions acordades l'anterior legislatura, mentre que JxCat defensa que sempre hi ha hagut "total transparència"
Ple de la Diputació de Lleida (ACN)
24/09/2019 18:50

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assegurat aquest dimarts, al Ple ordinari de la corporació, que un dels objectius amb què inicia el mandat és impedir que hi hagi casos d'adjudicacions directes en la concessió d'ajuts als municipis. Talarn hi ha afegit que aquest és "el cavall de batalla d'ERC" des de la legislatura passada i que aturaran qualsevol "irregularitat".

El president de l'ens responia així a la queixa exposada pel grup del Comú de Lleida, que abans del ple havia denunciat el presumpte atorgament de prop d'1 MEUR en subvencions a municipis governats pel PDeCAT al llarg de la legislatura passada. La diputada Elena Ferre creu que hi ha "evidents indicis de corrupció" en el modus operandi utilitzat fins ara i ha demanat "responsabilitats polítiques". Per contra, des de JxCat, Rosa Pujol ha negat les acusacions dels comuns i ha definit com a "zero opacitat i total transparència" la mecànica que s'ha fet servir fins ara.

Joan Talarn ha assegurat que aquesta qüestió ja es va posar al damunt de la taula durant les negociacions del pacte de govern amb JxCat i que a l'acord a què van arribar "queda clar que això no seguirà passant". Segons Talarn, el pacte de govern d'ERC amb Junts està fet amb la "responsabilitat" de deixar clar com aniran distribuïdes les ajudes i subvencions, en base a un projecte iniciat que parteix de "la necessitat que les institucions tinguin el millor model de finançament".

Malgrat aquestes explicacions, Elena Ferre ha insistit a exigir "responsabilitats polítiques" i "respostes concretes" perquè creu que els indicis que presenten "no han estat contestats ni aclarits". El grup registrarà una pregunta perquè els responguin amb documentació i actes per aleshores poder "corroborar si hi ha corrupció o aquesta no existeix". Es referia concretament a ajuts directes de 960.000 euros a ajuntaments de la plana de Lleida (Aitona, Torrefarrera, Benavent de Segrià i Artesa de Lleida) atorgats a les juntes de l'1 i el 4 de juliol.

La portaveu de JxCat i alcaldessa d'Aitona, Rosa Pujol, ha negat la presumpta opacitat i ha recordat que els ajuntaments, en aquests casos, van seguir tota la "tramitació prevista per la legislació". Pujol també ha reiterat la "felicitació" a Ferre per voler fiscalitzar la feina de l'anterior equip de govern i l'ha tornat a instar a participar a les Juntes de Govern, si el president així ho permet. En aquest punt, Talarn ha dit que no hi ha cap problema perquè Ferre assisteixi a les Juntes de Govern, tant ella com qualsevol altre diputat dels altres grups presents a la cambra.

Un altre dels alcaldes acusats per Ferre, el vicepresident primer de la Diputació i alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, també ha volgut replicar a la diputada dels comuns i li ha dit que ha volgut fer una "foto fixa que li ha donat una imatge que li ha anat bé per vendre el seu missatge". Això no obstant, Latorre ha volgut deixar clar que les ajudes en qüestió no es van donar en "deu minuts" sinó que "feia més de tres mesos que s'havien sol·licitat, amb els informes tècnics corresponents".

Primera topada del mandat entre Cs i govern per les pancartes de suport als presos

El primer Ple ordinari del nou mandat a la Diputació de Lleida ha viscut la primera topada entre la única diputada de Cs, María Burrel, i el president republicà de l'ens per les pancartes que es van penjar a la façana del Palau de la institució en suport als presos polítics. Burrel ha presentat un prec en el qual ha demanat la retirada d'aquestes pancartes perquè opina que "vulneren la neutralitat".

Joan Talarn li ha respost que no les retiraran i li ha remarcat que el que demanen no atempta a cap pluralisme perquè "l'únic que expressen és un desig de retorn". A les pancartes hi posa 'Us volem a casa' i 'Llibertat'. Talarn també ha retret a Burrel que fes referència als polítics independentistes empresonats com a "presos colpistes" i li ha demanat respecte per la presumpció d'innocència ja que anomenar-los així és fer un "flac favor a la democràcia i la justícia".