Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Diputació de Lleida preveu un pressupost de 129 milions d'euros per al 2018

La Diputació de Lleida preveu un pressupost de 129 milions d'euros per al 2018

Joan Reñé confia que s'aprovin els comptes, que dediquen el 40% dels diners directament a actuacions dels ajuntaments. També es destina 17,7 milions a salut, 7,7 milions a programes socials i 2,5 milions a carreteres locals
Ple de la Diputació de Lleida (Foto: ACN)
28/11/2017 10:50

L'equip de govern de la Diputació de Lleida planteja un pressupost de la institució i dels seus organismes autònoms per al 2018 de 129.315.602 euros, un 5,17% superior al de l'actual exercici. Més de 50 milions d'euros, és a dir més del 40% del total, aniran a parar de forma directa als ajuntaments del territori perquè puguin dur a terme actuacions o inversions als respectius municipis, segons el projecte de pressupostos que ha donat a conèixer aquest dilluns el president de la corporació, Joan Reñé.

Segons Reñé, la proposta de comptes elaborada pel PDeCAT és "municipalista", "compromesa" i "econòmicament dinàmica" i ha remarcat que es tracta "del pressupost més ben dotat dels darrers deu anys i segurament de la història de la institució". Alhora, s'ha mostrat confiat que els comptes podran tirar endavant en el Ple en què es debatran i que, en principi, se celebrarà aquest dijous.

L'increment respon sobretot a les aportacions que percebrà la diputació dels fons comunitaris Feder per dur a terme projectes al territori, a la contractació del crèdit per desplegar el Pla extraordinari de reforç municipal 2017-2018 i també per l'augment dels ingressos corresponents a la participació de la institució en els impostos de l'Estat.

En l'àmbit de la salut pública, el pressupost preveu destinar 17,7 milions d'euros en equipaments, programes de salut, consultoris mèdics i actuacions als hospitals lleidatans, entre altres actuacions. L'aportació en l'àmbit social serà de 7,7 milions d'euros en programes propis i amb col·laboració amb els ajuntaments i consells comarcals i en ajuts a entitats del territori.

Pel que fa a carreteres, la proposta de l'equip de govern és consignar una partida de 2,5 milions d'euros, uns 500.000 euros més que enguany. La voluntat, però, és sumar a aquest àmbit el romanent de tresoreria que s'obtingui un cop es liquidin els comptes del 2017, fet que permetrà que les actuacions en carreteres l'any vinent superin els 10 milions d'euros. A noves tecnologies la previsió és destinar-hi 4,9 milions d'euros, per tal de seguir amb l'aposta d'implementar l'administració electrònica ja sigui a la mateixa diputació i als seus organismes autònoms com en els ajuntaments lleidatans.

3,8 milions per a serveis escolars

Altrament, el projecte de pressupost preveu destinar 3,8 milions d'euros a llars d'infants i als serveis de menjadors i transport escolar; al Pla d'arrendaments i subministraments locals, 1,8 milions; al Pla de Finançament d'inversions per a la millora de la gestió de l'aigua d'ús públic, 1,8 milions d'euros; al Pla d'ajuts a manteniment de camins, 1,4 milions; als convenis d'assistència financera i de servei de SAT amb els consells comarcals, 2,2 milions, així com la previsió d'un nou Pla PUOSC en conveni amb la Generalitat de Catalunya, 1 milió d'euros més, entre altres.

El dotació del capítol 1, corresponent al personal, es veurà incrementada un 6,47%, per tal de poder cobrir mitjançant la contractació aquelles places que han quedat vacants de treballadors que han causat baixa en els darrers anys, per l'increment de l'1,5% en les retribucions del personal i per la creació de noves places de personal que s'encarregarà de la gestió dels plans Feder i dels Projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT).

El president de la Diputació de Lleida ha assenyalat que s'han consignat uns 7,5 milions d'euros per a l'execució de projectes a través del Feder, que seran cofinançats per aquest fons europeu, fet que es traduirà en una inversió al territori d'uns 14 milions d'euros, segons Reñé. Així mateix, durant el 2018 finalitzaran la construcció de l'Hospital de Veterinària de Torrelameu (Noguera), així com el nou edifici de serveis municipals, que s'aixecarà al costat de l'actual corporació, a la rambla Ferran de Lleida. Aquestes dues inversions, però, estan computades en el pressupost del 2017.

Un 14% més de recursos per als organismes autònoms

El projecte de pressupostos preveu incrementar l'any vinent un 14% l'aportació als organismes autònoms de la Diputació de Lleida perquè puguin disposar de més recursos per al seu funcionament i oferir més serveis. Així, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) rebrà 6,8 milions d'euros; l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals (OAGRTL), 6,3 milions d'euros; Promoció Econòmica, 2,3 milions, mentre al Patronat de Turisme es destinaran 4,4 milions d'euros.

Ràtio d'endeutament del 53%

Segons la proposta de l'equip de govern, la voluntat és mantenir el nivell d'endeutament de la Diputació de Lleida i tancar el 2018 amb una ràtio de poc menys del 53%. Reñé ha destacat amb el Pla d'amortització del deute posat en marxa el 2011 s'ha aconseguit reduir en aquests anys "a la meitat" el deute de la institució, tot i les operacions de crèdit i de tresoreria que s'han dut a terme per tal de poder implementar actuacions com ara el Pla de suport al món local 2017-2018.