Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La família Gramona desenvolupa amb Costes de Cerdanya el seu vi d'alta muntanya

La família Gramona desenvolupa amb Costes de Cerdanya el seu vi d'alta muntanya

Les vinyes són situades al municipi de Riu, a una altitud màxima de 1.270 metres, amb pendents de fins al 30% i amb un clima exigent. El projecte també contempla la recuperació de varietats locals i la implicació de famílies de la vall

Vinyes de la família Gramona a Riu de Cerdanya (Foto: Gramona)
Vinyes de la família Gramona a Riu de Cerdanya (Foto: Gramona)
09/07/2020 16:35

La família Gramona, un dels noms propis del sector vitivinícola al Penedès, està desenvolupant el seu projecte de vins d'alta muntanya, anomenat Costes de Cerdanya, al municipi de Riu de Cerdanya, a davant mateix de la serra del Cadí i del Moixeró. Aquestes vinyes són a una altitud d'entre 1.180 i 1.270 metres, cosa que les converteix en unes de les més altes d'Europa i de les poques que estan ubicades en ple Pirineu.

Aquests costers -que a la Cerdanya s'anomenen costes- tenen inclinacions superiors al 30% en algunes zones i acullen les varietats pinot noir, muscat i montònec, a més a més de diverses varietats locals que estan sent recuperades. Aquestes varietats provenen de 5 hectàrees de vinya de les quals han sortit les poc més de 5.000 ampolles, de quatre vins amb personalitats úniques.

Tal com ja fan a les seves terres del Penedès, les vinyes de la Família Gramona a la Cerdanya es treballen tot seguint les premisses de l’agricultura biodinàmica. És a dir, no es fan servir pesticides, herbicides ni cap tipus de producte químic sintètic. Es treballa a favor d’una agricultura respectuosa que fa servir preparats d’origen natural i on els mons animal, vegetal, mineral i humà hi són presents. Això està esdevenint "tot un repte", segons l'empresa familiar, perquè "el clima d’alta muntanya és molt més extrem que el del Penedès i els viticultors de la casa han de treballar amb atenció per escoltar les necessitats de la terra a cada moment i aprendre com tractar-la".

A més de les varietats montònec, muscat i pinot noir, amb les que ja s’han elaborat els vins de la collita 2019, la Família Gramona està treballant en la recuperació de varietats locals com la Neral, la Blanca Fina de Pedralba i la Pirineus 1. Totes elles estan sent estudiades juntament a l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi). Pel fet que és molt per damunt dels 500 metres d'altitud (s'arriba fins als 1.280), pels pendents pronunciats i pel clima advers i poc regular, aquesta viticultura és anomenada “heroica”, ateses les dificultats poc comuns que hi presenta en el cultiu de la vinya.

Aposta pel territori: economia i cultura

Així, tot desafiant els límits de la viticultura i aprenent sempre de la natura, la família Gramona emprèn aquest nou projecte amb l’objectiu d‘afegir-se a la recuperació d’una tradició ancestral a la Cerdanya: la de fer vi. Quelcom que, de fet, està documentat a la zona des de l’any 1710. 

Així, pretenen "contribuir amb humilitat a ampliar l’oferta cultural i agrícola d’aquesta gran regió", on d'altres activitats com el turisme o la ramaderia han guanyat pes en una zona de coneguda estacionalitat. Amb aquesta nova iniciativa, en la que ja hi participen diverses famílies de pagesos de la zona, esperen "que la gent de Cerdanya aculli el projecte i així arribar a merèixer formar part de la família de la vall, tot contribuint a enriquir l’economia local i l’oferta cultural i agrícola de la zona".

Anàlisi del canvi climàtic

Amb Costes de Cerdanya, la família Gramona ha trobat la feina amb la qual seguir investigant sobre el canvi climàtic. La inquietud que durant dècades els ha fet desenvolupar diverses tècniques de sostenibilitat al Penedès fa que ara puguin "seguir estudiant les conseqüències d’aquest fenomen en un clima divers, a més de l’adaptació de la vinya a aquest tipus de situació", expliquen.

A més a més, amb aquest projecte veuen fet realitat "el somni de treballar la viticultura d’alçada des del respecte a l’entorn i, per descomptat, a la fauna local". De fet, a més dels animals salvatges locals que es poden trobar en aquests paratges com és el cabirol (símbol d’aquest projecte per la seva fortalesa i equilibri), la família aposta per una petita explotació ramadera en el centre del cultiu, per tancar així "l’univers biodinàmic" que s’han reptat a construir.

Quatre vins

En aquest projecte s'elabora quatre vins diferents. El primer és Costes del Misteri, de la varietat montònec, que és una edició limitada de 2.300 ampolles amb un raïm collit en dues hectàrees de sòls marga-argilo-sorrencs, a 1.223 metres d’altitud. És un vi amb acidesa i aromes fresques. Un 50% fermenta en bota i l'altre 50% en dipòsits d'acer inoxidable. El Petit Costes surt d'un terreny d'1,60 hectàrees a 1.270 metres, amb sòls marga-argilosos. Se n’ha obtingut 2.403 ampolles amb les que volen "preservar la puresa i la frescor que aquesta varietat ens ofereix a aquesta alçada".

La tercera proposta, Costes dels Espadats, és l’únic vi negre del projecte, de la varietat pinot noir. Prové de la parcel·la del mateix nom, d'1,50 hectàrees i a 1.210 metres, en sòls de rocoses costes. Els raïms van ser veremats el 23 d’octubre, quan havien assolit el seu moment òptim de maduració. Va fermentar en bota de 500 litres oberta i el vi va ser macerat en botes de 300 litres. Només se n'ha fet 397 ampolles. Finalment, el Dolç de Riu és una idea personal de Jaume Gramona, elaborador de vins de curiositat infinita i enamorat dels vins dolços d’alta muntanya, que tenia el somni d'elaborar un vi de gel natural amb la varietat muscat. Per això s’ha servit dels raïms de la parcel·la de les Costes d’en Deleric, a 1.254 metres, amb forma d’amfiteatre romà i exposada al clima extrem, particular i únic de la Cerdanya. La verema va tenir lloc a temperatures que oscil·len entre els -6ºC i els -8ºC. El raïm es va premsar a peu de vinya i el most va fermentar a poc a poc fins a obtenir aquest vi que ofereix aromes a fruites tropicals i flors blanques, dolç i refrescant alhora.

Mostrar formulari de contacte