Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La fibra òptica de la Generalitat arriba a l'Alta Ribagorça amb una inversió de 4,4 MEUR

La fibra òptica de la Generalitat arriba a l'Alta Ribagorça amb una inversió de 4,4 MEUR

La connexió de tots els municipis del Pallars Sobirà suposarà una inversió de 6 MEUR i estarà enllestida l'estiu del 2021
Cablejat de fibra òptica que s'està col·locant al Pallars Sobirà, a Llavorsí a la C-13 (Imatge d'arxiu/ACN)
08/10/2020 18:55

El Pont de Suert deixarà de ser molt aviat l'única capital de comarca de Catalunya sense xarxa de fibra òptica de la Generalitat. La connexió arribarà al Pont de Suert per l'N-260 des de la Pobla de Segur (Pallars Jussà). Paral·lelament es treballarà per portar-la a la resta de la comarca (Vilaller i Vall de Boí). La inversió global a la Ribagorça serà de 4,4 MEUR. Al Pallars Sobirà, amb una inversió de 6 MEUR, ja fa mesos que s'hi està instal·lant i es preveu que l'estiu del 2021 arribi a tots els municipis.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha explicat aquest dijous que la principal dificultat que s'han trobat per tirar endavant el projecte és que no passava cap carretera de la Generalitat pel Pont de Suert. Així mateix, ha manifestat que el desplegament de la xarxa de fibra òptica és una de les 10 prioritats del Govern. "El Pallars o l'Alta Ribagorça estan molt lluny de Barcelona per carretera i s'ha d'evitar que ho estiguin també digitalment", ha asseverat.

Les comarques del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, per darrere del Barcelonès i el Maresme, seran les primeres a tenir tots els municipis connectats i pràcticament el 100% de la població amb el servei. Puigneró ha insistit que "l'era digital ha de ser una gran oportunitat per al Pirineu".

Connectivitat gairebé total

Al Sobirà ja s'ha fet el desplegament de la fibra òptica a Sort (500.000 euros) i al tram entre Llavorsí i la Val d'Aran (2 MEUR), en què també s'ha connectat tota la Vall d'Àneu. Per acabar d'arribar a la resta de municipis hi ha aprovat un pressupost de 3,4 MEUR. Aquesta inversió beneficiarà la Vall de Cardós, la Vall Ferrara, Sorpe-Isil i Sort-Gerri de la Sal)

El conseller ha insistit que l'estiu del 2021 pràcticament tot el Pallars Sobirà i Alta Ribagorça estaran connectats i ha destacat que serà una realitat dos anys abans del previst.

En relació amb els petits nuclis de població apartats, el conseller ha dit que s'hauran de buscar "solucions proporcionals" d'acord amb Ajuntaments, Consells Comarcals o Diputació per no deixar-los al marge de la connectivitat. El conseller ha especificat que en molts casos no caldrà la fibra i serà suficient amb solucions tecnològiques sense fils.