Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Fira de Formatges Artesans de la Seu incorpora l'opció de degustar tapes

La Fira de Formatges Artesans de la Seu incorpora l'opció de degustar tapes

La nova proposta de Gustum combinarà dues varietats artesanes i una de Cadí amb d'altres productes. La mostra igualarà el seu rècord, amb 45 reconeguts artesans d'arreu dels Pirineus
Fira de Formatges Artesans del Pirineu
07/10/2016 17:05

La 22a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, estrella de la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, tornarà aplegar el cap de setmana vinent, 15 i 16 d’octubre, un total de 45 formatgeries vingudes d'arreu de la serralada. Al recinte firal de la Sala Polivalent, que obrirà portes el dia 15 a les deu del matí, s’hi podrà trobar 24 formatgeries del Pirineu català, 9 del Pirineu basc, 5 del Pirineu aragonès i 6 del Pirineu francès. Com a  formatgeria convidada, enguany es podrà gaudir dels formatges de La Cabra Verde, de Coín (Màlaga).

Els visitants podran acompanyar els formatges amb vi del Celler de Batlliu, de Sort (Pallars Sobirà), amb aigua Pineo, d'Estamariu (Alt Urgell); o amb cervesa de Ctretze de la Pobla de Segur (Pallars Jussà). De les prop de 150 varietats, 26 són elaborats amb llet d'ovella, 20 de cabra i 11 de vaca. I segons el tractament de la llet, 41 són de llet crua; 8 pasteuritzada; 32 amb llet del pastor i 15 d’altres procedències. Com a novetat d’enguany, la Fira de Formatges presenta un nou pictograma que indica els 5 formatges ecològics que es podran trobar en aquest certamen. 

L'entrada al recinte firal és gratuïta. Els visitants, a més a més de comprar-hi formatges, també poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana. El tiquet té un cost de 8 euros i també permet fer 1 tasts de productes agroalimentaris de proximitat a l'Espai Tast Km0, ofertes aquest any per l’Associació Menja’t l’Alt Urgell.

El dia 15, a partir dos quarts d’onze del matí, al recinte de la fira s’iniciarà el 22è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu on s'hi presenten els més de 150 formatges de la fira. En aquesta edició hi ha 12 categories: formatges no madurats (matons i recuits i formatges frescos); formatges madurats (de cabra, quallada àcida i quallada enzimàtica; de vaca, quallada  àcida i quallada enzimàtica; de vaca, pasta tova; d’ovella, quallada enzimàtica i de pasta tova); tupí o gaztazaharra; formatges blaus; formatges amb condiments; i iogurts i llets fermentades. Es lliuraran 3 premis per cadascuna d’aquestes categories: diploma medalla d’or, diploma medalla de plata i diploma medalla de bronze.

El jurat, format per una quarantena d’experts, tastaran i valoraran els formatges presentats. El públic assistent a la fira en podrà seguir el desenvolupament en directe. El lliurament de premis se celebrarà a dos quarts de dues del migdia al mateix espai.

Cremós de Girul amb cendra, medalla d’or Concurs Internacional Cincho

Un dels participants, el formatge Cremós de Girul amb cendra, elaborat per Albert Pons, de la Formatgeria Vall de Meranges, també present a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, ha estat guardonat recentment amb la medalla d’or en el Concurs Internacional de Formatges Cincho Cheese Awards 2016, en la categoria de pasta tova de llet d'ovella amb coagulació enzimàtica. El certamen l'organitza l’Instituto Tecnológico Agrario de Castilla y León, on hi participen formatgers procedents d’arreu del món, amb productes de marca comercial i elaboració pròpia, representatius d’un lot destinat a la comercialització.

La Cuina del formatge-Gustum

El certamen formatger de la Seu presenta com a nova proposta ‘La Cuina del formatge-Gustum’ que els visitants  trobaran a l’exterior del recinte, just entre la pista polivalent i el pavelló poliesportiu municipal. Gestionat per Exquisitàrium, oferirà poder degustar tres tapes elaborades amb formatges, dos d’ells artesans i un de Cadí. Per fer aquests tastos caldrà comprar un tiquet que inclou les tres tapes i tindrà un cost de 4 euros.

L’espai Aula de Tast, de la seva part, presenta en aquesta edició dues cites ben diferent. La primera tindrà lloc el dia 15, a dos quarts de sis de la tarda, amb  l’activitat Formatges i sake, maridatge inèdit on l’Antoni Campins de Tuixent. El pioner elaborador de sake al Pirineu proposa una aliança inèdita. Diumenge a les 10 del matí es presentarà Formatges, cerveses i paraules  a càrrec d’Albert Grabulosa i Paula Fonollà. L’escriptor i la formatgera han creat un producte nou. Ella hi posa el propi Blau de Reixagó i ho mulla amb cervesa. Ell destapa la capsa dels mots i mostra eines, recursos i enginys creatius per parlar-ne i descriure’ls.

A més a més, com cada any, en el mateix recinte hi ha instal·lada una aula de tast, un espai on durant tot el cap de setmana del certamen hi tenen lloc un seguit d'activitats per a tots els públics. Per als més petits hi ha el Joc de l'Hostaler, on els nens i nenes aprenen l'ofici d'hostaler, les nocions bàsiques de cuina i el servei de manera didàctica i divulgativa, a càrrec de cuiners i cuineres membres de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell. Una altra activitat adreçada a la canalla és un taller infantil d'elaboració de formatge, a càrrec de l'Escola Agrària del Pirineu.

Votació popular

Per al públic en general destaquen els tastos guiats dels guanyadors del concurs, amb dues expertes com són Natàlia Nicolau i Laia Pont. I per segon any consecutiu, s'organitzar el concurs popular, en el qual el públic assistent podrà votar, durant tot la jornada de dissabte, el formatge que més li hagi agradat. Entre els concursants es farà un sorteig. La butlleta guanyadora obtindrà de premi un lot dels formatges assistents a la fira. El premi es lliurarà diumenge al matí al mateix recinte.