Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Fira de Formatges Artesans oferirà 17 activitats temàtiques

La Fira de Formatges Artesans oferirà 17 activitats temàtiques

Enguany, com a novetat, ja hi haurà tastos divendres a la tarda. Al llarg de dissabte i diumenge hi haurà tallers sobre elaboració de formatges, cervesa artesana, sidra, vins i postres, entre d'altres
Fira de Formatges Artesans del Pirineu
05/10/2017 17:50

La 23a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, emmarcada en la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell, obrirà les portes divendres 13 d’octubre, a les quatre de la tarda, i oferirà durant el tot el cap de setmana als visitants 17 activitats que es portaran a terme a les dues aules de tast que hi haurà instal·lades a la carpa annexa de la sala polivalent que engloba el recinte firal del formatge artesà. I és que enguany s'ha tornat al format de dues aules per facilitar la celebració de dirigides pels millors professionals del sector a través d’activitats de cuina, degustació, elaboració i maridatge, entre d’altres.  

Tot coincidint amb el fet que per primera vegada la fira de formatges també obre divendres a la tarda, en aquesta franja també s'hi faran activitats. Concretament, a les 4 de la tarda, tindrà lloc a l’aula número 1 la presentació de llibre Formatges del Pirineu Català, a càrrec de les seves autores, Laia Pont i Natàlia Nicolau. A les 5, es realitzarà a l’aula de tast número 2 una sessió de maridatge de música i formatge, que protagonitzaran el violinista Elias Porter i l'elaborador urgellenc Salvador Maura, de Mas d’Eroles (Adrall). Més tard, hi haurà una sessió de cuina conduïda per Diego Alías, del restaurant Ca l’Amador, de Josa de Cadí. Alías, guardonat amb el premi Cuiner de l’any 2015 pel Fòrum Gastronòmic de Girona, broda amb senzillesa la cuina del formatge. En les dues sessions de tast, el preu per participar-hi és de 6 euros per persona.

Venda de tiquets pels tastos

Al llarg dels dos dies complets de fira, dissabte 14 i diumenge 15 les aules de tast acolliran una quinzena d’activitats més relacionades amb el formatge com: el joc de l’hostaler, on nens i nenes aprenen nocions bàsiques de cuina i servei de manera didàctica i divulgativa; un taller infantil d’elaboració de mató amb Judit Carreira, de la formatgeria L’Abadessa; un taller de quallades; un tast de formatges de Lanzarote a càrrec de Finca de Uga -convidat en aquesta edició; un tast dels formatges premiats al concurs de la fira; un tast i harmonies de productes del Pirineu amb la marca Gustum; tast de sidra i formatges bascos; tast amb cervesa artesana La Minera amb formatges de L’Abadessa; una sessió dedicada a la feina dels afinadors, del mestre suís Sébastien Roueche; una sessió de cuina del formatge amb David Ruiz, cuiner de Cal Jet de Ger; un tast de vins d’alta muntanya amb el celler Castell del Remei; i un tast de postres i formatges del Pallars, a càrrec de Jaume Mora, president del Col·lectiu de Cuina La Xicoia del Pallars.

Per assistir a qualsevol d’aquests tastos, tal com passa amb els de divendres cal adquirir un tiquet que té un cost de 6 euros per persona i tast, excepte el tast dels formatges guanyadors del concurs, que val 10 euros. Les sessions infantils són gratuïtes. La venda anticipada de tiquets tindrà lloc del 9 al 12 d’octubre a l’Espai Ermengol, mentre que durant els dies de fira es podran comprar divendres dia 13, a partir de les quatre de la tarda, i dissabte 14 i diumenge 15 a partir de dos quarts de deu del matí, a l’estand d’informació del recinte firal. 

48 formatgeries: degustació i venda de formatges  

Tal com ja es va anunciar la setmana passada, la Fira de Formatges Artesans del Pirineu creix i enguany arriba als 48 estands, dels quals 27 són d'elaboradors del Pirineu català. També n'hi ha 9 del Pirineu basc i navarrès; 6 del Pirineu francès i 5 del Pirineu aragonès. El formatge convidat enguany és Finca de Uga, de l’illa de Lanzarote, amb formatges de cabra de gran qualitat i diversitat, elaborats i presentats pel gran mestrer Paco Fabelo. Els visitants podran acompanyar la degustació amb vi del celler Castell del Remei (Noguera), cervesa artesana La Minera de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i aigua Pineo de l'Alt Urgell.

L’entrada al recinte és gratuïta, però els visitants poden comprar un tiquet degustació de 8 euros que permet fer 5 tastos de formatge i prendre una copa de vi, una cervesa o aigua. El tiquet també permet un tast a l’espai Tast Km0, al poliesportiu municipal, on hi haurà representats els productors agroalimentaris de proximitat.

Dels prop de 150 formatges presents, 27 són elaborats amb llet d'ovella, 21 amb llet de cabra i 13 amb llet de vaca. Pel que fa al tractament, 39 són de llet crua, 12 de llet pasteuritzada, 32 elaborats amb llet recollida pel mateix pastor i 15 amb llet d’altres procedències.

El Concurs

Dissabte 14 d’octubre, a partir de 2/4 d'11 del matí, s’iniciarà el 23è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu al qual s'hi presenten tots els formatges de la fira, elaborats arreu dels Pirineus. En aquesta edició hi ha 12 categories: formatges no madurats (matons i recuits i formatges frescos); formatges madurats (de cabra, quallada àcida i quallada enzimàtica; de vaca, quallada  àcida i quallada enzimàtica; de vaca, pasta tova; d’ovella, quallada enzimàtica i de pasta tova); tupí o gaztazarra; formatges blaus; formatges amb condiments; i iogurts i llets fermentades. Es lliuraran 3 premis per cadascuna d’aquestes categories, amb els diplomes-medalla d'or, plata i bronze.

El jurat, format per una quarantena d’experts, tastaran i valoraran els formatges presentats. El públic de la fira podrà seguir el desenvolupament del concurs en directe. El lliurament de premis se celebrarà a dos quarts de dues del migdia al mateix espai.

Amic del Formatge

D’altra banda, a la una del migdia tindrà lloc el lliurament del guardó Amic del Formatge que atorga l’Ajuntament de la Seu d’Urgell cada any a una persona que, en la seva actuació professional, contribueix a la cultura i especialment la difusió dels formatges artesans del Pirineu. Enguany aquesta distinció ha recaigut en Cesca Olm i Pep Lizandra, fundadors de la formatgeria l’Orri, de Músser (Cerdanya).

Aliments del territori i tu i Espai Km0

L’espai de la Diputació de Lleida, Aliments del Territori i Tu, oferirà 12 activitats gratuïtes de degustació i de demostració d’aliments de proximitat, mentre que l’espai Tast Km-0 comptarà amb 9 estands amb embotits, pa, cervesa i carns, entre d'altres. Per degustar aquests productes es pot adquirir tiquets específics, alhora que els passis de la fira de formatges també donen dret a un tast en aquest espai.