La Fira de Sant Ermengol 2020 s'adapta a la crisi de la COVID-19 amb parades al carrer, visites guiades i una aula de tast en línia
La Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell s’adaptarà enguany a la situació excepcional provocada per la crisi de la COVID-19. Així, el passeig de Joan Brudieu acollirà el cap de setmana del 17 i 18 d’octubre una trentena de parades de formatges artesans del Pirineu i de productes alimentaris de proximitat a l'aire lliure, amb control d’aforament i totes les mesures necessàries per garantir la seguretat tant de visitants com d’expositors.
L'Ajuntament urgellenc ha apostat per no perdre l’essència de la venda directa dels formatges, però ha descartat els tastos individuals. En la mostra hi haurà 24 formatgeries artesanes procedents del Pirineu, 6 de les quals seran de l’Alt Urgell i Cerdanya. També tindran parada 11 formatgers de la resta del Pirineu català, 6 provinents del País Basc i Navarra i 2 de l'Aragó. Els visitants hi trobaran formatges elaborats artesanalment amb llet de vaca, de cabra i d’ovella. A més a més, s'instal·laran 6 parades de productes agroalimentaris Km 0, que oferiran embotits, carns, pa i cervesa artesana, entre d’altres.
Visites guiades gratuïtes
Com a novetat d’aquesta edició 2020, la Fira de Sant Ermengol oferirà la possibilitat de participar en 9 visites guiades gratuïtes, que tindran lloc durant el cap de setmana. Dissabte 17 d’octubre hi haurà 5 opcions: la ruta dels formatges (11.00 h), la ruta pels claustres de la Seu d’Urgell (12.30 h), la ruta de les fortaleses de Castellciutat (16.30 h), la ruta 'La Seu, Naturalment' (17.30 h) i la visita al jaciment arqueològic que s'ha descobert al pati de Les Monges (18.00 h).
Diumenge 18 d’octubre les 4 propostes seran les següents: una ruta pels claustres de la Seu d’Urgell (11.00 h), una visita al jaciment arqueològic del pati de Les Monges (11.30 h i 13.00 h) i una ruta del formatge (12.30 h).
Per participar en qualsevol de les 9 visites guiades caldrà fer una inscripció prèvia al punt d’informació de la fira, que es trobarà ubicat al mateix passeig de Joan Brudieu.
Aula de tast en línia
D'altra banda, el canal de YouTube vinculat al web www.firasantermengol.cat oferirà de manera permanent tastos guiats i tallers de cuina amb formatge. L'aula de tast en línia començarà amb 5 propostes, que es podran visualitzar a partir del divendres 16 d’octubre. Els tastos seran sobre formatges artesans de vaca de l’Alt Pirineu; formatges artesans de cabra de l’Alt Urgell i la Cerdanya; formatges de pastor d’ovella; la cuina amb formatge de Diego Alías, de Ca l’Amador de Josa del Cadí; i la cuina amb formatge de Carme Mora, de l’Espai de Tast del Mas d’Eroles d’Adrall.
Els tastos els dirigirà el gastrònom Pep Palau i han estat enregistrats recentment a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell. Al llarg de l’any, i de manera periòdica, s’ampliaran les aules de tast, que es podran seguir des del web i el canal de YouTube de l'esdeveniment.