Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Fira de Sant Ermengol aposta per la producció ecològica i de proximitat del Pirineu

La Fira de Sant Ermengol aposta per la producció ecològica i de proximitat del Pirineu

La Seu acollirà aquest cap de setmana, 15 i 16 d'octubre, 1a Fira de Productes Ecològics del Pirineu, l’Espai Tast Km0-Gustum, de Menja’t l’Alt Urgell, i la Mostra Culinària, del programa 'Aliments del Territori i Tu'
I Fira de Productes Ecològics de la Seu d'Urgell
10/10/2016 14:22

La Fira de Sant Ermengol 2016 té com a nou objectiu esdevenir durant el pròxim cap de setmana, 15 i 16 d’octubre, l’aparador del sector de la producció ecològica i de proximitat del Pirineu. Per aquest motiu, la fira mil·lenària de la Seu d’Urgell, a més a més de seguir oferint als visitants l’Espai Tast Km0-Gustum, a càrrec de l’associació de productors Menja’t l’Alt Urgell, i la Mostra Culinària, del programa 'Aliments del Territori i Tu' de la Diputació de Lleida, fa un pas més enllà amb l'organització de la 1a Fira de Productes Ecològics del Pirineu (PEP).

La tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat del consistori urgellenc, Mireia Font, explica que davant la manca d’una fira d’aquestes característiques al Pirineu, des de l’Ajuntament s'inicia aquesta nova línia. La proposta s'ubicarà al carrer dels Canonges amb la intenció de dinamitzar la zona, "perquè pugui convertir-se en un nou atractiu pels visitants de la Fira de Sant Ermengol”. Font subratlla respecte a la producció ecològica que es tracta "d'un sector a potenciar", que pot servir perquè els productors agrícoles i ramaders pirinencs tinguin "una altra via de futur".

Segons informa l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, en la primera edició de la Fira de Productes Ecològics del Pirineu es podran trobar més de 20 parades de productors i comercialitzadors de productes ecològics pirinencs, situats al bell mig del centre històric de la Seu d’Urgell. Tots els participants gaudiran del segell de certificat ecològic, tant del producte que elaboren com del producte que tenen a la venda.

Activitats paral.leles

La Fira de Productes Ecològics del Pirineu també proposa un seguit d’activitats paral·leles, com un taller de feltre amb llana Xisqueta, que tindrà lloc tant dissabte (a les 12 i 19 hores) com diumenge (a les 11.30 i 17 hores), a càrrec de l’Obrador Llana Xisqueta; tastets de pomes d’antes (varietats locals de la Ribagorça), dissabte (a les 17 hores), a càrrec de l’Associació Agrocultural d’amics de l’Observatori de Varietats Ribagorçanes; un taller d’aperitius fets amb productes BIO de proximitat de l’Alt Urgell i Cerdanya, dissabte (a les 18 hores), a càrrec de Cerdanya Ecoressort; i tastos i degustacions de vins ecològics, diumenge (a les 12.30 hores), de la mà del Restaurant Arbeletxe.

La Fira de Productes Ecològics del Pirineu està organitzada per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell amb el suport del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

Espai Tast Km 0-GUSTUM

Un any més, la Fira de Sant Ermengol també presenta l’Espai Tast Km0-Gustum, situat al pavelló poliesportiu, una zona de degustació col·lectiva en què s’ofereix als visitants els productes dels elaboradors alimentaris de la comarca, a càrrec de l’associació de productors Menja’t l’Alt Urgell.

Tothom que ho desitgi podrà tastar una de les 8 tapes elaborades especialment per la Fira de Sant Ermengol 2016. La manera de fer-ho serà adquirint el tiquet de degustació dels formatges, que contindrà una pestanya extra que donarà dret a un tast a qualsevol dels estands dels productors de l’Espai Tast Km0-Gustum.

Les tapes que es podran degustar són: pastís de formatge del forn Xamba amb una pinzellada de melmelada d’aranyons de Cal Casal; llonganissa de Cal Pagès amb melmelada de tomàquet de Cal Casal amb pa de vidre del forn Xamba; tartaleta de formatge fresc L’Oliva amb mel d’Els Cireres Blancs; mandonguilla de vedella ecològica de Ca l’Andreu amb farciment i salsa de bolets de Natura Bolets; trinxat de trumfes de Montant de Tost de Cal Margarit amb compota de Pomes del Cadí; estofat de vedella llemosina de Borda Andria amb verduretes de l’hort; i mini birra de gelatina de la cervesa ViP.

A més a més, els productors presents vendran directament els seus productes als visitants de la fira. Hi participaran Embotits Casa Bernadí, Embotits Obach, Mafriseu, Cadí, Lagrimus, Embotits Espunyes, Xarcuteria Pagès i Crosta i Molla.

Mostra Culinària

Al mateix recinte firal també hi serà present la Mostra Culinària, emmarcada dins del programa ‘Aliments del Territori i Tu’ de la Diputació de Lleida, amb un seguit de degustacions i tastos. Els visitants podran trobar plats elaborats amb productes de proximitat com: vermut i licor de formatge, embotits maridats amb formatge, tast guiat de productes de Mafriseu, productes i cuina de Cal Pagès, tast de varietat de pomes de pomes del Cadí-Arfa, ravioli de formatge de Neu del Cadí, fondue de les Valls de Cadí, selecció de tastets dels productes de Cal Majuba; tapes elaborades amb la fusió de Menja’t l’Alt Urgell, elaboració de sushi de poltre del cavall Pirinenc Català; tast guiat d’embotits Obach d’Organyà; xips de trumfes de nyàmeres, coca de ceba de Coll de Nargó; patata ‘vitelotte’, entre d’altres productes.