La Fira de Sant Ermengol commemora el 25è aniversari de la mostra i concurs de Formatges Artesans del Pirineu
La Fira de Sant Ermengol 2019 estarà marcada enguany pel 25è aniversari de la Fira i el Concurs de Formatges Artesans del Pirineu, que les darreres dècades ha esdevingut un signe d'identitat del certamen de la Seu d'Urgell, datat des de l'any 1048. L'edició d'enguany tindrà lloc els propers dies 18 (tarda), 19 i 20 d'octubre al llarg i ample de la ciutat i aquest dilluns se n'ha fet la presentació a l'Espai Ermengol.
L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha fet balanç d'aquest quart de segle de la mostra temàtica i ha conclòs que “aquesta reconversió de la fira mil·lenària cap a un producte agroalimentari local de qualitat, ara fa just 25 anys i sent-ne Salvador Maura un dels seus principals impulsors, ha fet que aquesta fira esdevingui tot un referent al nostre país i converteix la ciutat en capital mundial dels formatges artesans”. A la roda de premsa també hi han pres part el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, i la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font.
Fàbrega també ha anunciat que enguany la inauguració oficial, dissabte al matí, serà a càrrec del president de la Generalitat, Quim Torra.
El programa d'enguany proposa diverses activitats relacionades amb aquests 25 anys de la fira de formatges. La primera serà una taula rodona entre els tres alcaldes que han estat al capdavant de la fira en aquest període (Joan Ganyet, Jordi Ausàs i Albert Batalla), inclosa en el cicle Parlem de Fira. Tindrà lloc aquest dijous, 3 d’octubre, a les 8 del vespre a l’Espai Ermengol.
L’espai Aula de Tast acollirà el primer dia de fira, divendres 18 d’octubre a la tarda, una taula rodona amb formatgers que van participar en els inicis de la fira de formatges. També s'hi farà el lliurament del premi Amic del Formatge, que tal com ja s'havia anunciat enguany serà per a Salvador Maura. De fet, a l'artesà urgellenc se li concedirà el Premi Especial '25 anys'. Alhora, hi haurà un tast de formatges que han participat en aquestes 25 edicions.
Un altre acte especial d'aquest aniversari serà una Sessió de Cuina Catalana amb Formatge a càrrec del prestigiós cuiner barceloní Carles Gaig, que tindrà lloc dissabte 19 d’octubre; i un tast de formatges, cervesa i productes de la Garrotxa, a càrrec de Pep Nogué, en representació d’Orígens, una fira agroalimentària de productes de qualitat de Catalunya que celebrarà la seva 8a edició a Olot els dies 23 i 24 de novembre.
Ubicació i horaris
Pel que fa estrictament a la Fira de Formatges, es manté el format dels darrers anys amb un total de 48 artesans d'arreu dels Pirineus (Catalunya, Aragó, País Basc, Navarra i Occitània), que oferiran més de 150 varietats diferents de formatges elaborats per ells mateixos. El recinte firal temàtic, a la Sala Polivalent de la zona esportiva, obrirà per tercer any consecutiu un dia abans que en anys anteriors, divendres. El primer dia es podrà visitar de les 6 de la tarda a les 9 del vespre, mentre que dissabte 19 i diumenge 20 estarà oberta a urgellencs i visitants de les 10 del matí a les 9 del vespre.
L’entrada és gratuïta, i a dins del recinte es pot adquirir un tiquet de degustació (8 euros) que dóna dret a 5 tastos de formatge i que inclou un tast de productes agroalimentaris de proximitat a l’Espai tast Km0, situat just al costat, al Pavelló Poliesportiu.
El formatge convidat en aquesta vint-i-cinquena edició és el per primera vegada un formatge blau: el d'Airas Moniz, de la Ribera Sacra (Lugo, Galícia). La fira també comptarà tal com és habitual amb un estand de vi, que enguany és la nova proposta cerdana Llivins Mountain Wines, de Llívia. La cervesa del certamen serà novament La Minera, de Sant Joan de les Abadesses; i l’aigua, Pineo, d'Estamariu.
D’altra banda, el 25è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu creix quan nombre de categories: si fins ara n'hi havia 12, ara passaran a ser 16.
Novetats
Mireia Font ha explicat les diverses novetats que presenta enguany la fira com són la programació musical que oferirà el nou espai Fira&Music que tindrà lloc el dissabte 19 d’octubre a l’esplanada de davant del Palau d’Esports de la Seu d’Urgell. D'altra banda, hi ha una nova ubicació de la Gastrofira amb 7 food trucks: enguany seran just al davant d’aquest espai musical, al Camí Ral de Cerdanya, que és la zona de pas per arribar fins a la Fira de Formatges Artesans.
Font també ha avançat que enguany la fira s’obre a les persones celíaques amb un maridatge amb 7 formatges aptes per a intolerants al gluten, que tindrà lloc dissabte 19 d’octubre. Aquest maridatge anirà a càrrec de l’Associació de Celíacs de Catalunya (Delegació Alt Urgell-Cerdanya), proposta dissenyada per Jordi Tomàs, cap de cuina i responsable de restauració del Cerdanya Eco-Resort, i dinamitzada per Ariadna Plans i Eulàlia Velázquez.
Entre els actes paral·lels a la Fira destaca enguany la celebració d’una Cargolada Solidària pro Taller Claror, a càrrec de la Federació de Colles de l’Aplec del Cargol de Lleida (FECOLL), que se celebrarà diumenge 20 d’octubre, a la plaça Patalin a les 12 del migdia.
Altres espais firals
Pel que fa la fira de mostres, en aquesta ocasió acollirà 9 associacions, 6 entitats i 21 empreses. L’espai de Tast km 0 comptarà amb 11 participants. A l’Autofira hi haurà 7 concessionaris de la Seu d’Urgell. La Fira d’Artesania, a la plaça Oms i al Portal de Cerdanya, comptarà amb 73 parades; i 244 parades de venda ambulant de moda, complements i alimentació general.
La mostra ramadera presentarà exemplars de les tres espècies (vaca, ovella i cabra) que proveeixen la matèria prima per fer els formatges artesans del Pirineu. Paral·lelament, al llarg del cap de setmana se celebrarà el 9è concurs comarcal de Cavall Pirinenc Català; la 4a Trobada de Corals de l'Alt Pirineu; una classe oberta de swing i una representació teatral en anglès, per a infants de 3 a 8 anys, a càrrec de Kids & Us.
Aparcament de vehicles
Les zones d’aparcament de vehicles enguany augmenten i es distribueixen en la ciutat segons la zona:
- ZONA EST: BOMBERS, CAMP DE PRÀCTIQUES I CAMPS ANNEX, APARCAMENT ANNEX DR. PEIRÓ I CEMENTIRI MUNICIPAL.
- ZONA NORD: AV. VALLS D ANDORRA.
- ZONA OEST: ALBERT VIVES, HORTA DEL VALIRA
RàdioSeu, emissora oficial de la Fira
La Fira ja es pot seguir a través del web www.firasantermengol.cat així com a través de les xarxes socials de la mateixa fira i de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. A més a més, la setmana abans de celebració de la fira es rebrà a totes les cases el programa en paper amb tota la informació.
RàdioSeu és un any més l'emissora oficial de la Fira i emetrà al llarg dels tres dies programació especial tant al 107.2 FM i www.radioseu.cat com a través de la megafonia dels mateixos recintes firals, amb entrevistes en directe. Paral·lelament, l'emissora municipal també n'informarà des del seu portal de notícies (secció d'Economia i Turisme) i als perfils de Facebook, Twitter i Instagram.