Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell potencia els seus canals virtuals per fer-se present durant tot l'any

La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell potencia els seus canals virtuals per fer-se present durant tot l'any

L'apartat dels formatges artesans del Pirineu ja compta amb vuit vídeos sobre elaboració, cuina i tast de producte. Es poden consultar a YouTube
Pep Palau, en la gravació d'un dels vídeos del canal virtual de la Fira de Sant Ermengol (Foto: ACN)
14/02/2021 22:27

La mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, que l'octubre passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia, aposta per arribar al públic durant tot l'any a través dels seus canals virtuals. Així, a l'apartat del saló dedicat als formatges artesans del Pirineu, ja hi ha penjats diversos vídeos amb tasts guiats, així com també de tallers de cuina i altres que parlen de l'elaboració d'aquest producte. En total, hi ha disponibles vuit audiovisuals diferents -cadascun d'ells ha assolit una mitjana d'entre 300 i 500 reproduccions- i l'objectiu és arribar fins als disset abans de la celebració de la pròxima edició del certamen. A més, es vol actualitzar la pàgina web i s'està estudiant dur a terme algunes activitats presencials.

El gastrònom i col·laborador del certamen de la Seu d'Urgell, Pep Palau, assegura que la versió virtual va néixer perquè "no es podia deixar perdre el què significa la fira pels formatgers del Pirineu". Així, Palau explica que als vídeos s'intenta "que passin moltes coses" i que el públic pugui continuar gaudint i aprenent de les possibilitats del producte, tot i el canvi en la "posada en escena" respecte a les anteriors edicions presencials. El gastrònom també manifesta que "el que no varia és la voluntat de transmetre la visió geogràfica transversal del Pirineu".

Per la seva banda, la tinent d'alcalde de l'àrea de Promoció de la Seu d'Urgell, Mireia Font, diu que amb el pas cap a l'organització d'una fira per internet es volia "donar la volta" a la problemàtica que suposava tirar-la endavant en la situació de crisi sanitària actual i, per tant, buscar noves oportunitats. D'aquesta manera, es pretén aconseguir situar la ciutat com a capital del formatge durant tot l'any, més enllà del cap de setmana en què té lloc el certamen. Amb aquesta voluntat també s'està estudiant la possibilitat d'organitzar algunes activitats presencials en els pròxims mesos, com ara tasts de formatges, així com reformular l'actual pàgina web.

Formatges elaborats per dones

Un dels tasts que s'ha enregistrat recentment i que es podrà veure pròximament a l'aula virtual de la fira pretén posar en valor el paper de la dones en aquest sector. L'objectiu serà difondre que són presents darrere de molts formatges, segons explica Palau. "Tenen un paper determinant en una gran part dels negocis d'aquest sector i també és habitual veure-les en tasques de pastura de ramats, a més de les pròpies d'elaboració", comenta. Un altre dels vídeos posarà l'accent en el lloc que pot tenir el formatge dins d'un àpat, tot proposant-ne el seu consum també com a postres.

Cadascun dels tasts guiats, enregistrats a l'Espai Ermengol de la Seu d'Urgell, es configura a partir del relat d'uns quatre o cinc formatges elaborats al Pirineu. A més, els formatges es mariden amb d'altres productes de proximitat, com ara melmelades, cerveses artesanes i vins de muntanya, entre d'altres. "Això no només aporta harmonia des d'un punt de vista organolèptic, sinó que també es una manera de traslladar l'imaginari col·lectiu d'aquest territori", remarca Pep Palau.