Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Fiscalia de Medi Ambient obre diligències contra Endesa per presumpte delicte ecològic al riu Flamisell

La Fiscalia de Medi Ambient obre diligències contra Endesa per presumpte delicte ecològic al riu Flamisell

La CUP de la Vall Fosca va denunciar que durant hores l'elèctrica havia assecat pràcticament el riu en plena fresada de la truita. La companyia nega ser-ne el responsable i assegura que les seves centrals han seguit funcionant cada dia
El riu Flamisell, pràcticament sec aquesta setmana passada (Foto: CUP Vall Fosca)
14/01/2019 12:30

Actualització

La Fiscalia de Medi Ambient de Madrid ha obert diligències contra la companyia Endesa per presumpte delicte ecològic al riu Flamisell, al Pallars Jussà, segons ha pogut saber l'ACN. Aquesta investigació per part de la Fiscalia arriba pocs dies després que la CUP de la Vall Fosca denunciés que durant unes hores les elèctriques havien assecat pràcticament el riu en plena fresada de la truita. La formació ho va fer a través de les xarxes socials i posteriorment ho va trametre als Agents Rurals. Tanmateix, la companyia ha negat cap responsabilitat amb aquest assecament.

La Fiscalia ha fet saber directament a la CUP que obre les diligències per presumpte delicte ecològic "per incompliment de condicions de les concessions". La central de Capdella té un cabal ecològic fixat per concessió (de l'any 1911) de 1.000 litres per segon que aquesta central no deixa anar al riu com especifica la concessió. La formació anticapitalista ha valorat positivament que la fiscalia hagi obert d'ofici diligències per esclarir la situació per tal que ''es determinin les responsabilitats penals que se'n puguin derivar i es rescabalin els danys fets durant tots aquests anys amb una sanció exemplar''. Alhora, esperen que ''es restitueixi d'una vegada per totes'' un cabal mínim de 1.000 litres per segon al riu Flamisell.

La CUP ha explicat que quan hi ha alguna avaria o parada no programada en alguna de les centrals del riu Flamisell ''el cabal queda interromput i pràcticament s'asseca el riu'', amb els grans danys que això provoca a la fauna i a la salut del riu. L'origen del problema, asseguren, se situa a la central de Capdella que no deixa anar al riu el cabal acordat com especifica la concessió''. Per tant, si la central de Capdella, sumant a l'aigua que baixa de Sallente i de Rus, alliberés aigua al riu fins a 1.000 l/s, el riu portaria sempre almenys aquesta quantitat tal com estableix la concessió, de manera que si alguna central aigües avall de Capdella s'avariés, seguiria estant garantit el cabal ecològic del riu.

Denuncien "passivitat de les administracions"

La qüestió, però, és que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) no recull aquesta condició de cabal mínim en el registre d'aigües. La CUP de la Vall Fosca afirma que tampoc ni l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ni el cos d'Agents Rurals exigeixen aquest cabal ecològic a la companyia. En canvi, sí que està establert a la concessió, publicada el 8 de juliol de 1911 al Butlletí Oficial de la Província de Lleida. La formació política conclou que ara ''el Flamisell és un riu mort'' entre la central de Capdella i Molinos i que ''pateix greus davallades del cabal'' entre Molinos i Senterada ''tot comprometent la viabilitat de les poblacions de truita del país que hi queden''. Alhora, denuncien ''la passivitat de les administracions competents'' i la seva ''inoperància'' per fer complir el cabal ecològic del riu, a banda del fet que hi ha concessions que ja estan caducades i que per tant a hores d'ara haurien d'haver tornat a mans municipals.

Endesa es desvincula de l'assecament

Amb relació a aquesta denúncia pública, Endesa ha emès aquest dilluns mateix un comunicat en què nega que l'assecament del riu Flamisell sigui responsabilitat seva. La companyia elèctrica ha argumentat que durant les darreres setmanes sempre ha mantingut en funcionament totes les hidroelèctriques que té a la vall, per evitar que les canonades es congelessin, per la qual cosa no veu factible que se li pugui atribuir aquesta manca de cabal.

Endesa, en aquest sentit, ha recordat que no és l'única empresa que opera a la vall i afirma que desconeix "si d'altres agents han actuat al riu", amb relació a quina és la causa de l'assecament. Finalment, l'empresa hi ha afegit que de moment no ha rebut cap denuncia formal per part de ningú.