Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Fiscalia demana sis anys de presó per a Fernando Blanco i Marga Garau per estafa

La Fiscalia demana sis anys de presó per a Fernando Blanco i Marga Garau per estafa

La petició també proposa que es decomissi els diners en metàl·lic, rellotges, vehicles i altres objectes intervinguts a la parella. L'escrit considera provat que desviaven sistemàticament les donacions de l'entitat benèfica per a despeses particulars
Marga Garau, amb el seu advocat, a la porta dels Jutjats de la Seu (Foto: Arxiu)
12/12/2017 17:44

La Fiscalia de Lleida demana sis anys de presó i una multa de 9.720 euros per a Fernando Blanco i Marga Garau per un delicte continuat d'estafa pel qual s'haurien apoderat d'1,1 milions d'euros en donacions a una associació creada per ajudar suposadament al tractament de la malaltia rara de la seva filla. A més a més, el ministeri públic els reclama que retornin 25.000 euros a tres dels donants que han reclamat, com també que es dissolgui l'associació i que es decomissin els diners en metàl·lic, rellotges, vehicles i altres objectes intervinguts als acusats per fer front a les indemnitzacions.

El fiscal considera que els pares de la menor, que pateix tricotiodistrofia però no en un grau que posi en risc la seva vida, van crear l'associació amb un "ànim d'obtenir un lucre patrimonial il·lícit". L'escrit, al qual ha tingut accés l'ACN, assegura que l'Associació per la Tricotiodistròfia i Malalties Rares de Balears, creada el 2009 quan la nena tenia cinc anys i encara no residia a Fígols d'Organyà, no va ser res més que "una excusa per recaptar fons amb la intenció de destinar els diners al propi consum i oci" dels pares. Del 2010 al 2016 el matrimoni va concedir nombroses entrevistes en mitjans de comunicació i, tal com recorda el text, "va fer participar la seva filla menor en actes benèfics amb públic en directe". També, detalla, van utilitzar com a "ardits (sabent la seva falsedat), diversos arguments com la necessitat de sufragar tractaments mèdics per a la seva filla o intervencions quirúrgiques a Estats Units davant el risc imminent de mort". En altres ocasions, s'argumentava que les donacions s'utilitzarien, a més, per investigar la malaltia de la seva filla i altres malalties rares, o per viatjar per Europa, Amèrica i Àsia.

A més a més, hi afegeix l'agreujant que el pare "va assegurar, falsament, que tenia càncer de pàncrees, però deia que posposava el tractament mentre la seva filla no fos intervinguda quirúrgicament per salvar-la de la mort".

Habitatges, hotels, assegurances i vehicles

No obstant això, les donacions van ser utilitzades per Fernando Blanco i Margarita Garau per pagar el lloguer de l'habitatge i de diversos locals, assegurances, per la compra de vehicles, pagaments d'hotels i per "compres i consums diversos", segons el ministeri públic, que constata que feien "freqüents i importants" reintegraments dels comptes de l'associació.

De l'estudi dels comptes utilitzats, s'han identificat un total de 5.574 donants, que van transferir-los diners que anaven des d'un euro a més de 1.000. No obstant això, no s'han pogut identificar els milers de donants que van lliurar diners en metàl·lic i en guardioles o subhastes d'objectes donats per personatges famosos, ni tampoc quants diners en concret van ingressar per aquestes vies. En el cas de tres donants que sí que han denunciat, van arribar a donar 6.000 i 13.000 euros.

De tots els diners recaptats acreditats, 1,1 milions, només 2.700 euros es van destinar a despeses mèdiques de la nena. Quan els acusats van ser detinguts i els seus comptes intervinguts, tenien dipositats 313.000 euros, per la qual cosa els diners desviats superen els 792.000 euros. El ministeri públic recorda que des del 2007 cap dels dos progenitors treballa, ja que la botiga de vins d'Organyà no tenia suficients ingressos ni per pagar el lloguer del local, que era sufragat amb els donatius a l'associació sense ànim de lucre.

L'activitat delictiva, segons la fiscalia, es va iniciar a Balears, on vivien fins el 2013, i després es va traslladar a Organyà i la Seu d'Urgell, on van obtenir fins a 590.000 euros amb donatius procedents de venda de participacions de loteria, subhastes o guardioles en escoles. Quan van ser arrestats ara fa poc més d'un any, se'ls va intervenir 2.180 euros en metàl·lic, rellotges de luxe valorats en 60.000 euros, telèfons mòbils, ordinadors i nombrosos objectes electrònics apilats i empolsegats que evidenciaven "un consum d'articles de luxe innecessaris i en clara contradicció amb la situació de necessitat econòmica que deien patir".

El fiscal recorda és cert que la nena sí que pateix alteracions cutànies i oftalmològiques i trastorn en el llenguatge, però matisa que això "no suposa cap risc imminent per a la seva vida" ni té cap tractament mèdic que no sigui per corregir o tractar símptomes. La menor rebia 4.651 euros anuals pel tractament de l'afectació, pagats pels serveis socials balears, i va cobrar prop de 500 euros del Departament d'Educació.

L'Audiència de Lleida va decidir el passat 28 de novembre mantenir en presó provisional el pare, mentre que la mare es troba en llibertat condicional però sense la custòdia de la filla, que viu amb una tieta materna a Mallorca. D'altra banda, els va absoldre a tots dos del delicte d'exhibicionisme i pornografia infantil.