Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La formació de l'Hospital de Cerdanya per a metges en tripulació d'helicòpters es vol promocionar a França

La formació de l'Hospital de Cerdanya per a metges en tripulació d'helicòpters es vol promocionar a França

Actualment la formació, única a Catalunya, ja atrau professionals tant del país com d'estats llatinoamericans. L'objectiu és unificar protocols a l'hora d'atendre pacients en trasllats aeris
Curs de tripulant d'helicòpter medicalitzat, a l'Hospital de Cerdanya (Foto: ACN)
25/05/2018 21:45

L'Hospital de Cerdanya ha organitzat aquesta setmana un curs per a metges que formen part de la tripulació d'helicòpters medicalitzats. L'objectiu de la formació és unificar els criteris i protocols que es duen a terme a l'hora d'estabilitzar un malalt, preparar-lo per a un trasllat en helicòpter medicalitzat o, fins i tot, monitoritzar-lo durant el vol.

La formació ha aplegat entre dimarts i divendres prop d'una cinquantena de professionals de la salut, entre metges i infermers, provinents tant d'arreu de Catalunya com d'altres punts de l'Estat espanyol i de l'Amèrica del Sud. En el conjunt de les dotze edicions que s'han celebrat fins ara hi han passat unes 600 persones, motiu pel qual l'organització pensa, de cara al futur, en aprofitar el caire transfronterer de l'equipament per poder estendre aquests coneixements a facultatius francesos, andorrans i d'altres països propers.

El curs de tripulant d'helicòpter medicalitzat de l'Hospital de Cerdanya és únic a Catalunya i, entre d'altres, serveix per ensenyar als professionals de la salut a fer les maniobres de càrrega i descàrrega i a saber com manipular un malalt o una víctima d'un accident mentre dura el trasllat amb l'aparell. A més, també s'han organitzat diversos tallers d'emergències d'àmbit prehospitalari. Tot plegat, amb l'objectiu que estiguin més integrats a la tripulació, col·laborin, si és necessari, en la garantia de les mesures de seguretat i evitin els possibles obstacles que impedeixin al pilot tenir un camp de visió adequat.

Catalunya disposa actualment de quatre helicòpters medicalitzats del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i són vuit les persones que, cada dia, estan de guàrdia per atendre les necessitats que hi puguin sorgir. Per tant, tal com ha explicat a l'ACN el cirurgià de l'Hospital de Cerdanya i director del curs, Antoni Veres, els professionals que hi treballen en aquesta àrea ja han dut a terme la formació en edicions anteriors.

El curs, d'un total de 50 hores i amb 12 hores de pràctiques, s'ha fet en bona part a la zona exterior de l'hospital puigcerdanès. Els inscrits han estudiat tant aspectes mèdics com de formació en aeronàutica, tenint en compte també com els canvis tecnològics que afecten als aparells mèdics poden influir en els protocols a seguir. En l'organització hi col·laboren la Fundació Hospital de Puigcerdà i el SEM, a més de l'Ajuntament de Puigcerdà i la Diputació de Girona.