Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Fundació Endesa cedeix a la Generalitat dades climàtiques històriques del Pirineu

La Fundació Endesa cedeix a la Generalitat dades climàtiques històriques del Pirineu

La informació, que es conservarà a l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, permetrà ampliar el coneixement del territori i completar estudis que estan en marxa
Signatura del conveni (Foto: Gencat)
11/03/2019 14:18

La Fundació Endesa, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han signat aquest dilluns un conveni de col·laboració amb el qual la companyia es compromet a cedir a la Generalitat les més de 20.000 cartes hidrogràfiques del seu fons històric, que contenen 70 anys de dades meteorològiques del Pirineu. Els documents han estat custodiats durant gairebé cent anys pel Fons Històric d'Endesa i ara es conservaran a la Cartoteca de l'ICGC. Aquesta informació també permetrà al SMC ampliar el coneixement de l'evolució climàtica del Pirineu, una àrea clau per completar els estudis sobre el canvi climàtic que estan actualment en marxa.

L'acord l'han signat el director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara; el director general de la Fundació Endesa, Carlos Gómez-Múgica. i el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó. A l'acte també hi ha assistit la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà.

Millora del comportament del clima al Pirineu

L'observació meteorològica sistemàtica era una activitat habitual del personal de les centrals hidroelèctriques del Pirineu, atesa la relació entre les condicions meteorològiques i la correcta gestió dels recursos hídrics. Juntament amb la informació sobre les càrregues i produccions de les diferents centrals, els observadors prenien dades diàries de la pluviometria, la termometria, l'estat del cel, la pressió atmosfèrica, els meteors o l'evaporació, entre d’altres. En alguns punts es tenien dades més específiques de gruixos de neu i de gel als llacs, com per exemple als llacs de Cabdella.

Aquesta informació quedava registrada en uns documents que s’elaboraven diàriament i que reben el nom de cartes hidrogràfiques. Mitjançant el conveni signat avui, se cedeixen 73 carpetes que contenen més de 20.000 cartes hidrogràfiques elaborades des de l’any 1922 fins al 1992. Aquestes cartes corresponen a 13 grans centrals hidràuliques del Pirineu (entre les quals Camarasa, Cabdella, Sant Llorenç, Terradets i Tremp) a les quals se’n sumen d’altres petites.  

Durant gairebé cent anys, el  Fons Històric d'Endesa ha preservat els arxius, i la seva cessió a l'SMC i a l’ICGC permetrà millorar el coneixement de l'evolució del clima a l'àrea pirinenca, un sector especialment sensible al canvi climàtic. La digitalització del fons i l'extracció d'aquesta informació completarà i ampliarà les sèries de dades ja disponibles, farà possible conèixer de primera mà com es realitzaven les observacions i estudiar amb més rigor episodis extrems, com els aiguats d'octubre de 1937 o de novembre de 1982.

Fons històric del Servei Meteorològic de Catalunya

El fons històric de l'SMC està constituït per la documentació pròpia, des de finals del segle XIX fins a 1939. El Servei Meteorològic, creat l'any 1921, es va preocupar per recuperar i agrupar el llegat de la recerca meteorològica i climatològica existent a Catalunya fins aquell moment. Per aquest motiu, una part considerable del fons s'origina en altres institucions predecessores o contemporànies. Les principals són la Xarxa Meteorològica de la Granja Escola Experimental d'Agricultura, l'Observatori Català, l'Observatori de les Escoles Pies de Sabadell, la Societat Astronòmica de Barcelona i la Fundació Concepció Rabell d'estudis nefològics. En aquest sentit, es tenen dades meteorològiques, documents administratius, correspondència i una abundant documentació gràfica.

El Servei Meteorològic de Catalunya va ser confiscat i suprimit l'any 1939. Des d’aquell moment, tota aquesta documentació va passar a formar part de l'Instituto Nacional de Meteorología. L'any 1983 va ser retornada a la Generalitat de Catalunya i fou dipositada a l'Institut Cartogràfic de Catalunya (actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ICGC) perquè disposava d’un servei de documentació  i d’uns locals adequats per a la seva conservació.

L'any 2000 es va signar un conveni de col·laboració entre el Departament de Medi Ambient, l’ICGC i l'Institut d'Estudis Catalans per dur a terme un inventari, tasca que finalitzà el 2002. Actualment el fons és de consulta pública a la Cartoteca de l’ICGC  i l’inventari també es pot consultar en línia. També es poden consultar i descarregar gratuïtament una selecció de fotografies relacionades amb el SMC.

Fundació Endesa

La Fundació Endesa impulsa projectes de desenvolupament social en el terreny de la innovació educativa, de formació per a l’ocupació o de reducció de l’impacte ambiental en zones industrials i promoció de l’eficiència energètica, entre d’altres. Igualment, és l’encarregada de la gestió del Fons Històric de la Companyia que té l’objectiu de recuperar, preservar i donar difusió del patrimoni industrial i històric de l’empresa dels últims 140 anys amb finalitats divulgatives, culturals i educatives.