Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Fundació Sant Hospital implanta una nova tècnica per diagnosticar el càncer d'úter

La Fundació Sant Hospital implanta una nova tècnica per diagnosticar el càncer d'úter

La citologia cervico-vaginal líquida permet reduir el risc de falsos negatius i millorar la detecció de possibles lesions malignes
Nova tècnica per diagnosticar casos de càncer d'úter i de coll d'úter (Foto: Fundació Sant Hospital)
18/02/2021 12:25

La Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell ha incorporat aquest mes de febrer la citologia cervico-vaginal líquida, per diagnosticar lesions precanceroses i càncer de coll d’úter i d’úter, entre d'altres malalties. Segons detallen des del centre mèdic urgellenc, la nova tècnica permet reduir el risc de falsos negatius que té la citologia convencional.

Rosa Rogé, professional de l'FSH, ha explicat a RàdioSeu que l'únic canvi respecte dels mètodes existents fins ara és el transport de la citologia, un cribratge que les dones han de seguir de manera habitual i que serveix per descartar el càncer de coll d'úter. Fins ara, es recollia les mostres en sec, amb un portaobjectes, mentre que ara s'envia amb un mitjà líquid. El principal avantatge és que els especialistes poden analitzar molt millor les cèl·lules, sense que això comporti cap canvi per a la usuària respecte del funcionament habitual.

Rogé aprofita per recordar la importància que les dones participin en aquests cribratges, principalment a partir dels 25 anys i amb una freqüència de tres anys entre cada revisió. L'objectiu és comprovar que no hi hagi lesions a les cèl·lules del coll d'úter. Des del Sant Hospital indiquen que perquè una lesió d'aquest tipus passi a ser maligna cal que passin uns quants anys. Detectar-les a temps pot servir per prevenir-ne les possibles conseqüències greus. Per això, si es detecta, el seguiment passa a ser anual.