Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Govern activa 122 màquines llevaneus per a casos de nevades o glaçades a les carreteres

El Govern activa 122 màquines llevaneus per a casos de nevades o glaçades a les carreteres

El Departament de Territori també disposa de 98 punts d'emmagatzematge de sal, amb capacitat per a 11.000 tones. La temporada passada hi va haver 32 talls de carretera per neu i 11 per risc d'allaus
Nevada a la carretera C-14 (Arxiu)
03/12/2015 19:05

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat activa per a aquest hivern 122 màquines llevaneus i 98 punts d’emmagatzematge de sal –amb una capacitat total d’unes 11.000 tones– per facilitar la mobilitat a les carreteres en cas de nevades o glaçades. Un dispositiu que implica especialment les comarques de l'Alt Pirineu, la regió on es produeixen més sovint aquestes incidències.

Aquests mitjans es distribueixen, segons les característiques de cada àmbit i de les incidències que es produeixen, en 32 centres de conservació i manteniment repartits per tot el país. La xarxa de carreteres de la Generalitat té actualment uns 6.084 quilòmetres, cosa que significa un 50% de totes les vies de Catalunya. Això inclou, entre d'altres, les carreteres C-14, C-13, C-28, C-26 i C-16. La meitat restant de vies són de gestió estatal, provincial o bé local.

En un dia de nevades, les màquines llevaneus poden recórrer fins a 4.000 quilòmetres per a dur a terme les diferents operacions. El nombre d’incidències és força variable d’un any a un altre, en funció de les condicions meteorològiques. De totes maneres, cada temporada es produeixen de mitjana unes 120 incidències per gel a les calçades, 200 per neu, i 4 per allaus.

Balanç de la temporada 2014-2015

Les afectacions més rellevants que es van registrar a la xarxa viària de la Generalitat la temporada passada van ser: 32 talls de carretera per neu, 11 talls per risc d'allaus i 174 avisos d'obligació de cadenes per circular. En total, 217 incidències.

El Departament de Territori activa, entre el 15 de novembre i el 15 d’abril, el Pla d’ajuda a la vialitat hivernal amb l’objectiu de garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, i alhora minimitzar els temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que puguin quedar afectades. També participa en els plans especials d’emergències, el NeuCat (per nevades) i l’AllauCat (per allaus), que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.

El pla de vialitat hivernal consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu, i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel. La temporada passada, els equips de vialitat hivernal van recórrer 1.006.100 quilòmetres, entre operacions preventives i curatives.