Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat confirma la intenció de privatitzar el Túnel del Cadí

La Generalitat confirma la intenció de privatitzar el Túnel del Cadí

Les vies de peatge del Govern, principals candidates a ser venudes en els plans d'ajust La mesura pot comportar un nou allargament de la concessió, que ja havia estat prorrogada fins al 2023
Túnel del Cadí - Interior
16/05/2012 09:38

El Túnel del Cadí passarà a mans privades si es confirmen els nous plans de venda d'empreses públiques de la Generalitat. Segons ha informat l'ACN, la connexió pirinenca és, unida a Tabasa, la principal candidata a ser venuda per part del Govern, per complir amb les noves exigències del Ministeri d'Hisenda espanyol pel que fa a l'ajust de les comunitats autònomes. Una possibilitat que també apunta avui el diari econòmic Expansión.

La mesura confirmaria els rumors que ja es van fer públics a començament d'any, i que apunten que l'operació comportaria uns ingressos d'entre 400 i 500 milions d'euros. A aquesta xifra, però, caldria restar-hi els 57,7 milions pagats als accionistes privats (bàsicament, Abertis) per posar Túnel del Cadí al 100% de capital públic amb la intenció que en pocs mesos passi a ser definitivament privada. Abertis ja va confirmar al febrer la seva intenció d'optar a la compra, juntament amb Cedinsa.

Les mateixes informacions també apuntaven que la venda pot comportar que s'allargui el peatge durant dècades, malgrat el rebuig unànime que aquesta possibilitat ha provocat entre els grups polítics de la Cerdanya. Actualment la concessió s'ha d'acabar el 2023, després que ja havia estat allargada per decret per quatre anys més dels previstos inicialment.

El nou pla d'ajust, de 1.500 milions d'euros, també contempla una reducció significativa de les transferències a les empreses públiques que comportarà acomiadaments i una retallada en les subvencions. A més, també crea una matricula de pagament a la FP de grau superior, reprogramarà inversions en marxa i accelerarà la privatització d'Aigües Ter-Llobregat.

En l'àmbit de la salut, hi haurà una "major col·laboració entre els àmbits de salut i benestar social" perquè les persones malaltes cròniques ingressades en hospitals de primer nivell puguin traslladar-se a centres sociosanitaris o residències de persones grans.