Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat decideix convertir l'escola La Valira en institut per la davallada d'alumnes

La Generalitat decideix convertir l'escola La Valira en institut per la davallada d'alumnes

Els infants acabaran la primària en un nou edifici, que estarà enllestit el curs 2013-2014 La decisió, que s'ha de consensuar amb la comunitat educativa, permetria també evitar el col.lapse d'alumnat a l'INS Joan Brudieu i ubicar l'Escola d'adults Batalla considera que la proposta és "raonable i viable" i Progrés critica que no s'hagi exposat la situació fins ara
Escola la Valira - Reunió Cullerés - Batalla
22/11/2011 20:30

La Generalitat ha descartat la continuïtat de l’escola La Valira i el curs vinent no obrirà la matrícula per a nous alumnes de P3. El director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, ha justificat aquesta decisió per la davallada d’alumnat dels últims anys, “que fa inviable prosseguir amb les set línies que hi ha ara per ara als centres escolars de la Seu”.

Cullerés proposa que els infants de La Valira acabin la primària en un nou edifici, que esdevindrà alhora el segon institut urgellenc, donant resposta a la massificació actual de l’institut Joan Brudieu. Durant el curs 2013-2014 es traslladarien els nens i nenes al nou equipament, en què concidirien durant uns anys amb estudiants de secundària.

Entre els avantatges de la proposta hi ha que els joves podrien continuar al mateix centre fins a finals de l’ESO i no es dispersarien. Els inconvenients serien, entre d'altres, que els germans que s'incorporin al sistema educatiu no coincidirien a la mateixa escola. Aquesta situació afectaria l'any que ve sis famílies.

Segons les previsions, el nou equipament educatiu es construiria en els terrenys cedits al departament d'Ensenyament a la zona de nova urbanització de l’Horta del Valira. La inversió s’inclouria en els pressupostos de la Generalitat del 2013. Els tràmits serien ràpids ja que ja es disposa del projecte de construcció, que només caldrà modificar mínimament.

Miquel Àngel Cullerés especifica que “la proposta és oberta i ara caldrà que hi digui la seva la comunitat educativa”. És per això que es farà una reunió d’aquí a deu dies per cercar un acord consensuat. Des de la Generalitat es considera, però, que les opcions que es plantegen són molt vàlides “perquè donen resposta no només a la situació de l’escola La Valira, sinó també a altres reivindicacions, com evitar el col.lapse d'alumnat a l’institut o donar una ubicació digna a l’Escola d’adults, que reutilitzaria els mòduls prefabricats de la ubicació provisional actual del centre escolar”.

La inversió global per al que passaria a ser l'Institut-Escola La Valira seria de 3,5 milions d’euros, lluny dels 10 milions d’euros que hauria requerit la construcció de la nova escola, el nou institut i un nou espai per a l’Escola d’adults de la Seu, tres de les demandes urgellenques.

Batalla considera la proposta "raonable"

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha qualificat les propostes de la Generalitat de “raonables, viables i assumibles" d’acord amb l’evolució demogràfica i la conjuntura econòmica. També ha assegurat que malgrat que no tothom hi estarà d’acord, “responen a l’interès general de la ciutat”. Tot i així, ha lamentat que les dades objectives en relació amb la demografia, per exemple, no s’hagin sabut fins fa poc. “Això hauria evitat crear-nos falses expectatives”, ha asseverat.

En relació amb les reivindicacions en l’àmbit dels equipaments educatius, Batalla ha recordat que el col.legi Albert Vives passarà a encapçalar a partir d'ara la llista de prioritats d'inversió. Així, ha remarcat que l’Ajuntament continuarà "fent pressió" per aconseguir una injecció econòmica que permeti la millora del centre escolar.

Assemblea general de l'AMPA de l'escola 'La Valira' i crítiques de Progrés

L'AMPA de l'Escola La Valira ha convocat per aquest dijous una assemblea extraordinària per debatre la proposta feta per la Generalitat de Catalunya. Tanmateix, d'entrada, la decisió no ha agradat a la majoria de pares i mares. El col.lectiu critica que no s'hagi exposat la situació fins ara i que s'hagi incomplert promeses en relació amb el centre.

També el grup municipal del PSC-Progrés ha lamentat en un comunicat de premsa que l’alcalde Batalla "hagi mentit en reiterades ocasions creant falses esperances als pares i mares de l’escola, als ciutadans i als regidors de l’Ajuntament sobre la construcció de la nova escola La Valira". El portaveu socialista, Òscar Ordeig, critica que "fins al darrer dia de la campanya de les eleccions municipals del mes de maig i durant les darreres setmanes Batalla va mantenir un ambigu compromís amb els afectats".

Progrés creu que no és casualitat que l’anunci arribi "just després de les eleccions generals i pocs dies abans de la mobilització anunciada pels pares i mares de l’escola", que ara podria desconvocar-se. Alhora, Ordeig considera que si l’Ajuntament hagués cedit els terrenys per a la construcció de la nova escola La Valira i pel nou institut a l’any 2005, quan la Generalitat ho va demanar, "les obres ja estarien acabades i els nous equipaments en funcionament".

Segons declaracions del portaveu del grup municipal de Progrés, Òscar Ordeig, l'alcalde ha actuat "d’esquena a la ciutadania" i "ha claudicat davant les directius fixades pel govern de CiU, dins la política de retallades en l’àmbit sanitari i educatiu”. Així mateix, lamenta que hagi estat "incapaç de gestionar aquest tema i de buscar solucions alternatives a la greu situació que travessa l’escola".

Progrés reclama que partir d’ara hi hagi "tota la comunicació i informació necessària amb les famílies afectades i amb els professionals del centre de cara al futur".