Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat destinarà 662.500 euros a polítiques actives d'ocupació a la Cerdanya i el Ripollès

La Generalitat destinarà 662.500 euros a polítiques actives d'ocupació a la Cerdanya i el Ripollès

L'objectiu és que aquests recursos estiguin disponibles a l'abril i que siguin gestionats pels consells comarcals. Chakir El Homrani detalla que la partida segueix la línia de les aprovades anteriorment a la Conca d'Òdena i al Segrià per compensar tancaments perimetrals
Reunió de Chakir El Homrani amb dirigents de la Cerdanya i el Ripollès, a Puigcerdà (Foto: Departament de Treball)
05/02/2021 18:40

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), destinarà 662.500 euros a polítiques actives d'ocupació per a la Cerdanya i el Ripollès. Aquests recursos addicionals tenen com a objectiu ajudar a fer front a l'impacte econòmic que ha tingut el tancament perimetral que el Govern va decretar per a ambdues comarques durant les festes de Nadal, època que habitualment és de màxima activitat a la zona.

Així, s'ha establert que el Consell Comarcal de la Cerdanya rebrà 280.500 euros; i el del Ripollès, 382.000. La idea és que els diners estiguin disponibles a partir del mes d'abril i que els ens comarcals gestionin els fons a través de diversos projectes de foment de l'ocupació o suport al teixit productiu.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha explicat que aquests ajuts són els mateixos que es van planificar després dels confinaments de la Conca d'Òdena, el Baix Segre i la ciutat de Lleida. Segons ha dit en una visita a Puigcerdà, "és de justícia que aquells territoris que han tingut una situació més complexa amb la pandèmia tinguin aquests recursos supletoris més enllà de tot el que ha fet la Generalitat en polítiques actives d'ocupació".

El Homrani ha citat alguns projectes que podrien rebre finançament per part del Departament, com ara l'impuls de plans d'ocupació per contractar persones que estan a l'atur, orientació laboral, formació o d'altres més específics de digitalització o de suport a determinats sectors. La idea és que els consells comarcals els elaborin i implementin i que des del SOC es faci una taxa d'acompanyament. El termini per fer-ho serà d'un any a partir de l'arribada dels fons a aquests ens locals.

La presidenta del Consell Comarcal de la Cerdanya, Roser Bombardó, ha explicat que des d'aquesta administració ja han avançat tasques vinculades als plans estratègics de futur d'aquesta zona i que la idea és apostar per activitats que permetin "guanyar resiliència". Això passa, segons Bombardó, per desestacionalitzar el turisme i reforçar el sector agroalimentari, com a puntals econòmics del territori, per acabar "desencadenant" activitat i ocupació en d'altres àmbits.

A la reunió, el Consell Comarcal del Ripollès ha estat representat pel seu vicepresident tercer, Ramon Roqué, que ha destacat la importància que tenen aquests ajuts pel territori, tenint en compte l'"impacte" que va suposar el confinament perimetral dut a terme per Nadal. Roqué ha valorat positivament que els recursos puguin ajudar a millorar el teixit productiu de la zona i considera que cal "ser capaços" d'incidir en aquells sectors estratègics que hi ha a la comarca.

Balanç de les línies d'ajut des de l'inici de la pandèmia

Aquests 662.500 euros se sumen als ajuts del 'Pla de xoc per a l'ocupació: persones, empreses i territori' que el Departament de Treball va posar en marxa al maig a tot Catalunya per fer front a les conseqüències laborals i socials de la crisi sanitària de la COVID-19, amb una dotació total global de 59,29 milions d'euros. Una altra línia d'aquest pla era el suport a la contractació a través d'una línia extraordinària del programa 'Treball i formació' del SOC.

Durant aquest mesos, el Departament també ha posat en marxa diferents ajuts d'urgència per a treballadors afectats econòmicament per les conseqüències de la pandèmia. Així, a l'abril es va destinar 20 milions a un ajut puntual, de 200 euros cadascun, que van rebre 100.000 famílies de tot Catalunya per fer front a les despeses més necessàries del dia a dia. Concretament, se'n van beneficiar treballadors afectats per un ERTO que no havien cobrat la prestació del SEPE, autònoms, treballadors fix-discontinus i treballadors temporals acomiadats.

Pel que fa als autònoms, des de l'inici de la pandèmia el Govern ha creat i pagat tres ajuts: un a l'abril per valor total de 7,5 milions d'euros, un al novembre de 20 milions i un altre al desembre de 264 milions d'euros. En total, a la Cerdanya s'han beneficiat d'aquests ajuts 744 treballadors autònoms que han rebut un total d'1.440.825 euros. En el cas del Ripollès, han estat 619 autònoms que han rebut un total de 1.210.081 euros.