Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat dóna per tancada la introducció d'óssos al Pirineu

La Generalitat dóna per tancada la introducció d'óssos al Pirineu

El Govern respon al malestar al territori per la proliferació de fauna salvatge, que causa danys al bestiar. Enguany s'ha incrementat en 10 el nombre d'exemplars i ja en són una quarantena
Albirament d'un ós jove al Pirineu, aquest mes de març
13/04/2017 18:25

El cap de servei de Fauna i Flora del Departament de Territori, Ricard Casanovas, ha descartat que s'introdueixi més exemplars d'ós bru al Pirineu català. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el representant del Govern ha donat per tancada la política d'alliberament de plantígrads a les comarques de muntanya, que ha generat queixes al territori pels reiterats atacs de la fauna salvatge contra el bestiar. Unió de Pagesos ja havia denunciat aquesta situació en constatar que tant l'ós com els voltors provoquen ferides o bé la mort a exemplars dels seus ramats.

Aquest mes passat, amb la fi de la hibernació, la mateixa Generalitat va reconèixer que els darrers mesos la població d'óssos ha tornat a augmentar significativament pel naixement de noves cries i s'hi han sumat una desena d'exemplars, de manera que ara ja són més de 40 els que es mouen per les muntanyes catalanes, especialment concentrats a l'Aran i en l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu, al vessant del Pallars Sobirà. Ricard Casanovas creu que l'espècie "ja ha arribat a uns nivells de població que permeten que es desenvolupin per ells mateixos", per la qual cosa creu que ja no calen més introduccions. La majoria d'óssos que s'han deixat anar al Pirineu provenien de l'Europa central i de l'est.

En la mateixa línia, el responsable de Flora i Fauna ha dit que també es descarta introduir més exemplars de voltor negre, en considerar que la població actual ja és "viable". Aquest any passat es va constatar al Pirineu el naixement de sis noves cries d'aquesta espècie.

33 atacs a bestiar demostrats al 2016

Segons ha reconegut el Govern mateix en un comunicat, durant l'any passat es van produir 33 atacs demostrats de l'ós bru contra el bestiar, dels quals 25 van ser a l'Aran i 8 al Pallars Sobirà. La Generalitat ha saldat aquests incidents amb indemnitzacions per un import de 9.332 euros, si bé des d'Unió de Pagesos denuncien que el dany no es limita a l'àmbit econòmic i la situació també provoca episodis greus d'estrès als animals com ara ovelles, vaques o cabres quan són testimonis d'un atac.

Aquest any passat, el sindicat també va denunciar, amb imatges, els atacs de voltors contra bestiar viu, com ara vaques que anaven de part o bé poltres acabats de néixer.