Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat esperarà a tenir els informes per determinar l'origen dels incendis

La Generalitat esperarà a tenir els informes per determinar l'origen dels incendis

Joana Ortega parla amb els alcaldes de possibles mesures per millorar la gestió del bosc i evitar nous sinistres La vicepresidenta elogia la coordinació dels cossos de seguretat durant l'extinció
Incendis 12.03.2012 - Joana Ortega
12/03/2012 16:25

La vicepresidenta de la Generalitat, Joana Ortega, s'ha reunit aquest migdia amb els alcaldes dels municipis afectats pels incendis al Pirineu. Ortega ha visitat el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, després d'una trobada a Gerri de la Sal.

En la visita, els alcaldes li han lliurat un dossier amb un seguit de propostes per aplicar als municipis i evitar situacions com les viscudes. Ortega ha anunciat la creació d'una taula de treball per analitzar les actuacions a tirar endavant a curt, mig i llarg termini. Atesa la sequera extrema, la vicepresidenta ha demanat als ajuntaments un canvi en la manera de fer inversions per prioritzar les que tenen a veure amb la prevenció. Ortega ha parlat, entre d'altres, de dotar de més punts d'aigua els municipis o bé de netejar de vegetació els perímetres dels nuclis de població.

Joana Ortega ha defensat la coordinació i capacitat de reacció que van mostrar els cossos de seguretat durant els incendis, tenint en compte que en 24 hores es van declarar fins a sis focs importants al conjunt del país i que el vent complicava les tasques.

Pel que fa a l'origen dels sinistres, la vicepresidenta ha demanat "cautela" a l'hora d'avançar conclusions, després que s'ha apuntat cap a les línies elèctriques com a possible causa dels focs de Montanissell i Gerri de la Sal. El sindicat AEALL-ASAJA, de fet, ja n'ha demanat una revisió integral, i els contraris a la MAT hi han fet al·lusió en la seva darrera manifestació. Ortega assenyala que hi pot haver més d'una causa en la successió d'incendis i que caldrà tenir els informes tècnics pertinents abans de pronunciar-se oficialment.

Baix Pallars estudia reclamar indemnitzacions

Sobre aquest punt, l'alcalde de Baix Pallars, Josep M. Semino, ha coincidit a declarar a COM Ràdio que ara per ara no es pot acusar ningú. Tanmateix, Semino adverteix que si es confirmés la caiguda d'un cable com a causa, exigiran responsabilitats legals i compensacions econòmiques pels danys.

El foc de Gerri ha cremat dues granges i hi ha hagut danys materials nombrosos a les explotacions agrícoles de la zona. El foc ara mateix ja està sota control, però encara no està extingit.

A la reunió de l'Alt Urgell hi han pres part, entre d'altres, l'alcalde de la Seu, Albert Batalla; el president del Consell Comarcal, Jesús Fierro; i el delegat de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran i alcalde del Pont de Suert, Albert Alins.

En el que va d'any, a Catalunya ja s'han produït 230 incendis, que han cremat 1.500 hectàrees. Una part important d'aquesta quantitat correspon als darrers focs de les Valls de Valira, Baix Pallars i Vilaller.