Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat promociona les noves jornades professionals Gastropirineus

La Generalitat promociona les noves jornades professionals Gastropirineus

L'Agència Catalana de Turisme ha fet una presentació a Barcelona de l'esdeveniment, que s'estrenarà a la Seu del 13 al 15 de novembre. Al congrés hi intervindran els millors xefs de les comarques de muntanya juntament amb convidats com Nandu Jubany
Presentació a Barcelona de Gastropirineus
02/11/2016 17:55

El director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), Xavier Espasa, ha presentat a Barcelona les noves jornades professionals Gastropirineus, que s'estrenaran a la Seu d’Urgell del 13 al 15 de novembre. En l'acte també hi han pres part l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; el director de Gastropirineus, Francesc López, i la comissària de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, Carme Gasull.

Gastropirineus és un congrés que se celebra per primera vegada amb tres objectius: potenciar la gastronomia del Pirineu com a producte turístic, definir un catàleg de productes i plats del Pirineu, i crear la marca Cuina del Pirineu. Xavier Espasa ha declarat que “aquest esdeveniment representarà tota la gastronomia del Pirineu i és per aquesta raó que l’Agència Catalana de Turisme aposta per aquest tipus d’iniciatives, especialment enguany que és l’Any de la Gastronomia i l’Enoturisme”.

Gastropirineus està adreçat a tots els professionals de les comarques de muntanya relacionats amb la cuina i la gastronomia, com per exemple cuiners, restauradors, elaboradors, productors, empreses de serveis enogastronòmics i institucions, entre d’altres. En aquest sentit, el director de Gastropirineus, Francesc López, ha destacat que “aquestes jornades donaran molta importància al producte, perquè cada territori sàpiga treballar amb els seus propis productes de proximitat i de temporada, i a la cuina, perquè els cuiners del Pirineu vegin i aprenguin la manera diferent com es cuina segons el territori i comarca”.

Les jornades s’articulen a través de tres eixos: un congrés professional dedicat als productes agroalimentaris i a la cuina de muntanya; una mostra i degustació de productes, i sessions de cuina en directe a càrrec de reconeguts cuiners del Pirineu. L’Agència Catalana de Turisme participarà en el congrés amb una sessió al voltant del Programa Pirineus i de les experiències gastronòmiques. La mostra comptarà amb demostracions d'un xef representatiu de cada comarca. Per l'Alt Urgell hi prendrà part Diego Alias, de Ca l'Amador de Josa, que durant els darrers mesos ha ostentat el guardó de Cuiner de l'Any. Entre els ponents també destaca el xef osonenc Nandu Jubany.

'Sopar de les estrelles'

A més, el primer dia, tindrà lloc a l’Hotel Castell de Ciutat el 'Sopar de les estrelles del Pirineu', en el qual els comensals podran gaudir d'un àpat especial elaborat pels cuiners de cinc restaurants del Pirineu amb estrelles Michelin: Les Cols (Olot), Ca l’Enric (la Vall de Bianya), Els Casals (Sagàs), la Fonda Xesc (Gombrèn) i l’Estany Clar (Berga). La inscripció a aquest sopar és oberta a tothom, tant participants al congrés com aficionats a la gastronomia en general.

Aquestes jornades volen "ser útils per estimular la innovació, promocionar la cultura alimentària, recopilar i difondre el coneixement de productors, elaboradors i cuiners, i millorar la competitivitat dels professionals i les empreses del sector enogastronòmic dels Pirineus". Albert Batalla, ha recordat que “Gastropirineus neix amb una vocació de llegat perquè cada any es pugui celebrar un esdeveniment d’aquestes característiques que potenciï la nostra gastronomia”.

Gastropirineus compta amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement a través de l’Agència Catalana de Turisme; el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA); els Patronats de Turisme de les Diputacions de Lleida, Girona i Barcelona; Turisme de Barcelona; l’Ajuntament de la Seu d’Urgell; els Consells comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Solsonès; el Conselh Generau d'Aran, el campus d’Alimentació de la Universitat de Barcelona, la Fundació Alícia, i la Fundació de l’Institut Català de la Cuina.

El Programa Pirineus

L’Agència Catalana de Turisme dóna suport a les jornades Gastropirineus a través del Programa Pirineus, nascut al 2003 fruit d’un conveni de col·laboració entre la pròpia ACT, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Turisme de Barcelona, i els Patronats de Turisme de la Diputació de Lleida, Costa Brava Girona, Diputació de Barcelona, i el Conselh Generau d’Aran.

Aquest programa posa en valor tota la diversitat de l’oferta turística dels Pirineus catalans. L’objectiu és consolidar el turisme de les comarques del Pirineu català en els mercats emissors de proximitat mitjançant una promoció específica, que ha de servir, entre altres mitjans, per desestacionalitzar la demanda. Espasa ha recordat que “enguany, el programa Pirineus ha decidit realitzar una forta aposta per aquesta marca turística, i ha doblat el pressupost per a la seva promoció, que ha passat dels 355.000 euros de l’any passat als 710.000 d’aquest any. L’objectiu és donar més visibilitat a la marca Pirineus i dotar-la de més presència tant en el mercat domèstic, com en els mercats de proximitat, i altres mercats internacionals”.

Un any dedicat a la Gastronomia

Les jornades professionals Gastropirineus formen part dels actes de celebració de l’any de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016, una iniciativa impulsada per una plataforma de regions europees i administrada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT). La comissària de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, Carme Gasull, ha recordat que “Gastropirineus és una acció que es basa en els mateixos valors que Catalunya Regió Europea de la Gastronomia, que són promocionar i potenciar la cultura gastronòmica del nostre país a través del trinomi cuina-territori-producte”.

L’objectiu de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016 és promoure la gastronomia catalana, el turisme gastronòmic i els productes agroalimentaris catalans, com a sectors estratègics de Catalunya i elements essencials de la identitat del país. Per fer-ho, la Generalitat de Catalunya ha organitzat més de 150 accions, adreçades als mercats internacionals. Aquestes actuacions són impulsades pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, mitjançant la Promotora d'Exportacions Catalanes, SA (PRODECA), i el Departament d’Empresa i Coneixement, mitjançant l’Agència Catalana de Turisme, i tenen la col·laboració de més de 500 entitats adherides al projecte.

El projecte compta a més amb l’inestimable suport de la xef Carme Ruscalleda (Restaurant Sant Pau, 3 estrelles Michelin), que va acceptar el paper d’ambaixadora del Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016.