Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Generalitat protegirà la raça ovina xisqueta i el cavall pirinenc català

La Generalitat protegirà la raça ovina xisqueta i el cavall pirinenc català

El departament d’Agricultura i Acció Rural crearà un Llibre genealògic i una reglamentació específica
Cavall Pirinenc Català
30/04/2008 11:26

La Generalitat de Catalunya ha aprovat el Llibre genealògic de la raça ovina xisqueta i del cavall pirinenc català, a més de les seves reglamentacions específiques i estàndard racial. Aquestes mesures tenen com a objectiu protegir les espècies, potenciar-les i millorar-les.


L'ovella xisqueta és autòctona de Catalunya i es distribueix principalment a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, al Pirineu i Prepirineu, però també hi ha alguns ramats al sud de Lleida i a la província d'Osca. Al Pirineu existeix l’Associació Nacional de Criadors de l’ovella de Raça Xisqueta, i l’Associació de Criadors d’Oví de Raça Xisqueta del Pallars Sobirà.

La raça ovina xisqueta és una varietat molt antiga, que ha evolucionat poc, i que es manté amb un alt grau de puresa, ja que ha estat força aïllada geogràficament gràcies a la seva capacitat per subsistir en condicions ambientals extremes, amb escassos recursos vegetals, no assequibles per a altres poblacions ovines.

Pel que a a la raça Cavall pirinenc català, que té gran valor zootècnic per la seva rusticitat, l'elevada precocitat sexual, la bona fertilitat, la gran facilitat de part i les notables aptituds maternals, existeixen sis associacions que estan constituint una federació en comú a efectes de gestionar e llibre genealògic. La referència és l’Associació de Criadors-Propietaris de Cavalls de l’Alt Urgell.

La creació del Llibre genealògic permetrà el control tècnic de les races i disposar de les dades que permetin desenvolupar un programa de millora per a la conservació, la selecció i l'avaluació genètica dels animals de l’espècie, mitjançant el control de rendiments, per tal de destinar-los a la reproducció. Es podran inscriure al Llibre genealògic els animals que reuneixen les condicions establertes a l'estàndard racial.

El Llibre genealògic el portaran les associacions de criadors de l’espècie que tinguin per objecte col•laborar amb el manteniment i la promoció d'aquesta raça i que hagin estat reconegudes oficialment pel director o la directora General d'Agricultura i Ramaderia.