Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La història de superació d'Anna Plana inspira la primera novel·la de Laura Gordó

La història de superació d'Anna Plana inspira la primera novel·la de Laura Gordó

'La noia de les ovelles pigallades' narra com la pastora pallaresa s'ha obert camí en un àmbit professional eminentment masculí. L'obra també dóna protagonisme a la parla local
Anna Plana, amb el seu ramat i la Vall d'Àssua al fons, acompanyada de Laura Gordó (Foto: ACN)
24/03/2020 10:55

La pallaresa Laura Gordó s'estrena com a escriptora amb la seva primera novel·la, La noia de les ovelles pigallades. El llibre es basa en la història real de superació i evolució personal d'Anna Plana, una noia que arriba a l'Escola de Pastors que hi ha al Pallars i decideix tirar endavant amb el seu projecte personal, que és una explotació ramadera d'ovelles.

Gordó ha explicat a l'ACN que la història de l'Anna és "admirable" perquè "ha sabut superar tots els entrebancs en un món d'homes" i ha demostrat que "una dona pot estar al davant d'una explotació ramadera". Al llibre, la parla pallaresa hi té un paper protagonista perquè, segons l'autora, no es podia entendre d'una altra manera que no fos "reflectint la manera de parlar de la zona".

Anna Plana, nascuda a Navata (Alt Empordà), va arribar al Pallars l'any 2010 després d'haver viscut uns anys a Menorca, i ja ha format la seva família a Llessui, al Pallars Sobirà. Ella visualitza perfectament el paper de la dona al món rural d'avui a l'Alt Pirineu. Històricament aquest paper ha estat fonamental a les cases de pagès, però llavors era molt a l'ombra del cap de casa.

"La Pastoreta"

Aquesta novel·la mostra el paper de l'Anna i la tenacitat per aconseguir un somni: ser pastora. Laura Gordó defineix Anna Plana com "una pastora a contracorrent als cims del Pirineu" i espera que, amb el llibre, la història de l'Anna sigui un referent per a molta gent jove que es vol dedicar a aquest ofici, tant si ve de casa de pagès com si no. L'obra mostra la realitat d'"un ofici dur i sacrificat però molt passional".

Fins a arribar a pasturar el seu ramat a les muntanyes de la Vall d'Àssua, Plana es va trobar entrebancs com ara l'accés a la terra o bé un món monopolitzat per homes, però els va afrontar tots de cara i al final ha demostrat que sí es té un somni, lluitant i treballant es pot arribar a complir. Ara é un ramat de més de 500 ovelles. Ara tothom la coneix com 'La Pastoreta'.

Abans que arribés aquesta novel·la, Anna Plana ja s'havia fet coneguda a tot Catalunya perquè va protagonitzar un reeixit anunci de l'embotelladora d'aigües Veri. D'altra banda, el seu segon fill, l'Ahren, va néixer al Sant Hospital de la Seu d'Urgell l'1 de gener de 2018 i va ser d'aquesta manera el primer nadó nascut aquell any al centre mèdic urgellenc.