Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La integració lingüística dels immigrants a l'Alt Urgell, en una exposició i un audiovisual

La integració lingüística dels immigrants a l'Alt Urgell, en una exposició i un audiovisual

Els actes els organitza el servei de Ciutadania i Immigració i Cultura del Consell Comarcal
Aula d'Adults - Alumnes
24/10/2007 12:02

Aquest divendres, dia 26, s’inaugura, a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, una exposició que, sota el títol “Som d’aquí”, analitza la integració lingüística dels immigrants a través de l’exemple de vuit persones, provinents de diferents països del món, que actualment resideixen a la comarca. L’exposició anirà acompanyada d’un vídeo realitzat amb els mateixos protagonistes i d’una taula d’experiències en la qual diverses entitats exposaran els resultats de les iniciatives adreçades a l’ensenyament de la llengua catalana als immigrants.

L’exposició, que ha estat realitzada pels serveis de Ciutadania i Immigració i de Cultura del Consell Comarcal, il•lustra el procés d’integració lingüística de cinc dones i tres homes d’Algèria, l’Argentina, Colòmbia, Cuba, Holanda, el Marroc i Veneçuela. Aquestes persones tenen fixada la seva residència a diferents llocs de l’Alt Urgell: la Seu, Oliana, Organyà, Coll de Nargó, el Pla de Sant Tirs, Noves de Segre i Cornellana, on tenen ocupacions tan diverses com ara la ramaderia, el turisme rural o la cura de persones grans.

Tots els ciutadans immigrants que apareixen a l’exposició i a l’audiovisual parlen català, tot i que la majoria només porten entre dos i quatre anys de residència al país. Tots també coincideixen a valorar com un fet “normal” aprendre la llengua que els acull i asseguren que saber parlar català els ha obert portes i els fa sentir més integrats.

Amb motiu de la inauguració de l’exposició, tindrà lloc una taula d’experiències, la qual comptarà amb la participació de Jordi Dalmau, d’Òmnium Cultural; Marta Edo, de l’Aula d’Adults; i Teresa Vilaró, del Consorci per a la Normalització Lingüística. Tots tres presentaran les seves actuacions en matèria d’ensenyament de la llengua catalana a la població immigrant. Durant el mateix acte es projectarà l’audiovisual sobre el tema, que ha estat realitzat per Rec Produccions Audiovisuals del Pirineu.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, que compta amb el suport del departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat i del ministeri de Treball i Afers Socials, és conscienciar alhora ciutadans immigrants i autòctons per tal que, de forma quotidiana, usin el català com a llengua de comunicació entre ells. L’exposició romandrà oberta fins al pròxim 24 de novembre i després començarà la seva itinerància per diversos municipis de la comarca.