Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La licitació de les obres dels regadius compensatoris de Rialb es farà l'any que ve

La licitació de les obres dels regadius compensatoris de Rialb es farà l'any que ve

Les xarxes de distribució podrien estar a punt durant el 2012 i beneficiaran més de 300 pagesos d'Oliana, Peramola, Pinell i Bassella La comunitat de regants d'Oliana valora bé l'inici dels tràmits i espera que es compleixin els terminis
Oliana
11/11/2009 17:29

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha explicat aquest dimecres, durant la sessió de control al Govern, que l'any que ve es licitaran les obres de les xarxes de distribució dels regadius compensatoris pel pantà de Rialb. Llena ha afegit que el DAR farà tots els esforços perquè el reg es pugui posar en marxa l’any 2012. En total, uns 300 regants dels municipis de Bassella, Pinell del Solsonès, Peramola i Oliana es beneficiaran d’aquesta infraestructura.

El conseller ha recordat que el govern català va desencallar el passat 9 de juny, aquests regs històrics, reclamats pel territori des de fa anys, "gràcies a la bona predisposició de les parts implicades". Així, arran de la fixació de l’aportació econòmica dels beneficiaris d’aquests regadius compensatoris del pantà de Rialb, la Generalitat executarà les obres de la xarxa de distribució amb un import total de 13,4 milions d’euros. En concret, l’aportació dels beneficiaris de Peramola-Bassella Marge Dret i Oliana és de 970 euros/hectàrea, i de 1.190 euros/hectàrrea en el cas de Bassella i Pinell Marge Esquerre.

Des de la Comunitat de Regants d'Oliana s'ha rebut positivament aquest anunci. Tot i el retard que arrossega el projecte i que encara hi ha alguns tràmits pendents, el president del col.lectiu, Joan Marquès, ha acollit bé la notícia i espera que es compleixi.

Marquès creu que alguns dels regadius podrien arribar més aviat que d'altres, però considera que si estan a punt el 2012 serà un bon termini.

Segons un conveni signat entre el DAR i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), correpon a la CHE la redacció dels projectes corresponents a la zona de Peramola-Bassella i l’execució de les obres de la xarxa primària de totes les zones objecte del conveni. Val a dir que, en aquesta zona, la Generalitat de Catalunya ha finalitzat enguany les obres de concentració parcel·lària . D’altra banda, el DAR es responsabilitzarà de la redacció dels projectes de la resta de zones i l’execució de les xarxes de distribució de regadiu de les tres zones fins a les parcel·les.

Actualment, les Comunitats de Regants Expectants estan en procés de creació i actualització amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per tal de constituir-se en Comunitats de Regants de manera definitiva. D’altra banda, la CHE ha d’iniciar el tràmit de validació ambiental dels elements primaris de la xarxa que ha de construir (la connexió amb la presa d’Oliana ja ha estat executada). D’altra banda, els projectes constructius de xarxa a Oliana, Bassella i Pinell ja estant redactats i disponibles. El de Peramola-Basella marge dret va ser redactat l’any 2002 i només requereix d’una actualització tècnico-econòmica a fer de manera immediata.