Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Mancomunitat d'escombraries aprova l'increment de taxes i rebutja les al.legacions

La Mancomunitat d'escombraries aprova l'increment de taxes i rebutja les al.legacions

L’ens gestor acusa Progrés de "generar una alarma social injustificada" amb la polèmica Calvet defensa l’augment del 30% per mantenir la qualitat i atendre les demandes dels treballadors
Abocador de Benavarre
24/02/2010 17:40

La junta de la Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet ha aprovat definitivament la modificació de l’ordenança sobre la recollida d’escombraries, que preveu un increment del 30% a la taxa. La norma ja entrarà en vigor aquest dissabte mateix.

Alhora, l’ens ha desestimat les al.legacions presentades pel PSC-Progrés, amb una resposta en què el seu president, Jordi Calvet, acusa el grup socialista d’afavorir la desmotivació dels ciutadans a l’hora de reciclar. En l’escrit, de quatre pàgines i adreçat al portaveu de Progrés Jordi Mas, Calvet comença reconeixent que “no és fàcil explicar a la població que cal augmentar un impost” i que una família que el 2009 pagava 25,91 euros cada quatre mesos passarà a pagar-ne 33,33. Tot i això, la Mancomunitat subratlla que l’augment representa 1,92 euros mensuals, i el justifica per mantenir l’actual “gestió modèlica” dels residus. També recorda que l’ens ha impulsat campanyes per premiar econòmicament la recollida selectiva, amb compensacions de fins a 30 € per usuari.

Calvet creu que l’opció escollida per Progrés per “llançat el debat” als mitjans de comunicació “no ha estat responsable” i “ha generat una alarma social injustificada” per l’objectiu de “trobar un bon titular”. Sobre aquest darrer punt, també critica que la nota emesa per l’oposició focalitzés la crítica en l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ja que ho veu com “una manca de respecte a la Comissió Gestora (de la Mancomunitat) on hi ha sis membres i només dos representen l’Ajuntament de la Seu”, dels quals el que correspon a CiU no és l'alcalde.

La resposta a les al.legacions continua tot defensant que l’augment ha de servir perquè els treballadors, que havien amenaçat amb una vaga, “se sentin justament recompensats per fer-nos la feina bruta”. En aquest punt, es critica que al darrer ple de la Seu el PSC-Progrés suggerís tornar a posar la concessió a concurs perquè d’altres empreses podrien fer la tasca per menys diners. La societat gestora creu que s’ha ferit la sensibilitat dels treballadors i que s’ha donat “la sensació que les empreses de recollida estan guanyant molts diners amb el reciclatge”.

Campanya informativa sobre l'ordenança

La Mancomunitat té previst començar una campanya per justificar l’increment. Entre els motius, apunten la recollida els 365 dies de l’any (tret de Nadal o Cap d'Any), el reciclatge d’entre el 50% i el 60% dels residus recollits, la instal.lació a preu molt reduït de cubells de cuina, l’arribada de la deixalleria mòbil a tots els municipis de l’Urgellet, la construcció d’un punt verd per a la recollida de residus a la Seu, la recollida de restes de jardineria als habitatges amb jardí, el suport als organitzadors de festes populars, la nova maquinària a la planta de compostatge i el tractament de les branques de poda de jardineria.