Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet vol instal·lar contenidors 'intel·ligents' de brossa

La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet vol instal·lar contenidors 'intel·ligents' de brossa

L'objectiu és millorar la recollida selectiva i reduir els residus. L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns donar suport a la petició d'una subvenció europea per tirar endavant el projecte
Prova pilot amb un telèfon mòbil amb l'aplicació de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet (Foto d'arxiu: ACN)
05/03/2020 17:30

La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet vol tirar endavant un projecte per instal·lar contenidors de brossa 'intel·ligents'. La iniciativa implicaria que els usuaris haurien d'utilitzar una aplicació per a telèfons mòbils per gestionar els residus que produeixen i identificar-se quan llencessin les escombraries.

En aquest sentit, el ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell va aprovar dilluns per unanimitat donar suport a la petició d'una subvenció europea per a fer possible la innovació. La votació es va dur a terme a través d'un punt d'urgència, en el qual l'equip de govern (Junts X La Seu i ERC) va explicar que l'ajut s'atorgarà a través de l'Agència Catalana de Residus (ARC).

El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Joan Gurrera, va defensar la proposta tenint en compte la incidència que tindria en la reducció de CO2, tal com marca el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima. Un altre punt favorable és que la recollida selectiva podria millorar, a més de reduir-se els residus que es dipositen en contenidors inadequats.

Per part de Compromís, el seu portaveu, Òscar Ordeig, va mostrar-se a favor del projecte, tot i que va ser crític en la gestió del dia a dia en l'àmbit dels residus. "Algunes decisions han perjudicat la ciutadania", va dir, i va instar a reflexionar sobre el reciclatge i la gestió futura de la brossa.

Per part de la CUP, el regidor Bernat Lavaquiol va lamentar que no s'aposti pel "porta a porta" i va expressar alguns dubtes sobre l'eficàcia de la gestió dels residus que proposa la iniciativa. També va qüestionar que el sistema que es vol implantar no bonifiqui la persona que redueix, sinó només la que recicla, i va alertar que pot ser un mètode dificultós per a la gent gran i amb algunes llacunes en el seu ús.

Prova pilot

La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet ja va fer el 2017 una prova pilot del projecte, en què es fomentava que qui més reciclés pagués menys. Els inscrits van signar un acord de conformitat amb l'ens per comprometre's a participar en l'experiència i descarregar-se l'aplicació de mòbil per monitoritzar els resultats.

L'Urgellet ja és entre les millors zones del país en diversos indicadors relatius a recollida selectiva i ha rebut premis d'àmbit nacional. La nova proposta vol millorar encara més les xifres de reciclatge, que actualment és del 56 per cent. Recentment, la Mancomunitat ja va rebre una ajuda de 16.892 euros de l'ARC.