Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El camp català es mobilitzarà amb la Marxa Pagesa

El camp català es mobilitzarà amb la Marxa Pagesa

La Seu serà dijous, 26 de gener, un dels punts de sortida de la ruta, organitzada per Unió de Pagesos. El itineraris, en què es reivindicarà la dignitat de la pagesia, recorreran tot el país i confluiran a Barcelona el dissabte 28
Joan Guitart, responsable d'Acció Sindical de les Comarques de Muntanya d'UP
19/01/2017 14:45

Unió de Pagesos mobilitzarà el camp català la setmana vinent amb la Marxa Pagesa per la dignitat, l’objectiu de la qual és fer una crida a la ciutadania per al reconeixement de l’activitat agrària com a pilar de la societat del benestar. El dijous 26 de gener, des de 15 poblacions caps de ruta, entre les que hi ha la Seu d'Urgell, sortiran tractors en columnes que s’aniran unint fins a confluir el dissabte 28 a Barcelona en un acte a l’Avinguda de Maria Cristina.

A la trobada final hi haurà representants sindicals, però també s'ha convidat representants de la resta de la societat civil catalana. El responsable d'Acció Sindical a les Comarques de Muntanya, Joan Guitart, ha animat tothom a participar-hi i ha destacat que la mobilització serà "reivindicativa, però alhora festiva", amb l'objectiu d'aconseguir una imatge "d'unitat i amabilitat". Des de l'Alt Urgell s'hi podrà assistir també amb autocar.

Es preveu que la marxa de la pagesia aplegui homes i dones de les comarques de muntanya, les Terres de l’Ebre, la Plana de Lleida, la Catalunya Central, el Camp de Tarragona, les comarques de Girona i l’Àrea Metropolitana. La sortida a l'Alt Urgell es farà el dijous 26 a les 8.30 hores, des de la benzinera de Montferrer. Cal recordar que al llarg de vint dies, el sindicat ha organitzat un centenar d’assemblees informatives preparatòries a la majoria de comarques agrícoles i ramaderes del Pirineu i de la resta de Catalunya.

Manifest reivindicatiu

Unió de Pagesos també ha anunciat que lliurarà els pròxims dies el Manifest 'Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia' als alcaldes de les poblacions per on passarà la Marxa Pagesa. En el cas de la Seu, el document s'entregarà el pròxim dimarts 24. D'altra banda, el dijous 26 el sindicat farà assemblees informatives a les poblacions on es farà la primera pernoctació: el Morell (Tarragonès), Cervera (Segarra) i Vidreres (Selva). El divendres 27 a la tarda, la pagesia mobilitzada es concentrarà a tres poblacions a les portes de Barcelona: Badalona (Barcelonès), on es farà un tast de productes de temporada i proximitat; Molins de Rei (Baix Llobregat), on se celebrarà una assemblea, i Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).

Model de país

La Marxa Pagesa interpel·la directament al Govern i la societat catalana per posar de manifest que cal incorporar la Catalunya pagesa al nou model de país i superar els reptes que posen en qüestió la seva funció bàsica: proveir d’aliments la població, conservar els recursos naturals i mantenir el paisatge agrari i rural, a més de garantir l’ocupació equilibrada del territori.

UP denuncia que la renda agrària catalana acumula una davallada del 39 per cent, en termes constants, entre el 2001 i el 2015, i que actualment els professionals agraris no sempre obtenen el fruit del treball quan porten els productes al mercat, ja que sovint els preus en origen són molt baixos. El sindicat subratlla que el poder de negociació dels productors catalans és limitat i que els deu primers operadors comercials a Catalunya concentren el 77,4 per cent de l’oferta comercial. "L’agroindústria també està molt concentrada en sectors com la llet, el vi, l’oli d’oliva i la carn de conill", s'indica en un comunicat. I s'afegeix: "A més, hi ha llotges que no formen els preus de cotització de forma fidedigna i transparent". És per això que Unió de Pagesos reclama el control de la justícia i l’equitat en el si de la cadena alimentària, a més del compliment de les normes que regulen el mercat. El sector insta a fer operatives les eines d’autoregulació sectorials.

Retallada dels ajuts

D'altra banda, Unió de Pagesos manifesta que la disminució del suport de l’Estat en un 74 per cent al desenvolupament rural de Catalunya i el fet que el Govern no hagi respectat les prioritats acordades al Parlament i a la Taula Agrària en l’execució anual d’aquest suport, "ha comportat denegacions en els ajuts a les inversions de les explotacions i retallades en les mesures d’agroambient i clima". Segons assenyala el sindicat, també s'han retallat ajuts a l’agricultura i ramaderia ecològiques, i ajuts per compensar les dificultats de l’activitat agrària en zones desafavorides i muntanya. Aquest fet i la mala gestió de la sobrepoblació de la fauna, que comporta pèrdues econòmiques els darrers anys al camp català, ha provocat durant els darrers sis mesos fins a dotze mobilitzacions, algunes simultànies en diversos punts de les comarques més afectades amb talls de carretera, tractorades i concentracions.

Reinvindicacions

El sindicat resumeix les reivindicacions de la Marxa Pagesa en el Manifest 'Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia'. La mobilització reclama renovar el contracte de la societat amb el camp per al futur més immediat. Per estendre la necessitat d’aquesta nova entesa de la ciutadania amb el sector agrari, els sindicalistes impulsen també la campanya 'Vull un país amb pagesia', perquè tota persona que ho vulgui expressi el suport al sector amb una foto o post llançat al Facebook i al Twitter. A més, entitats i persones poden adherir-se al manifest a través del web marxapagesa.cat, al qual ja s’hi han sumat ajuntaments i entitats.