Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La millora de la C-14, inclosa en el Pla Comarcal de Muntanya 2009-2012

La millora de la C-14, inclosa en el Pla Comarcal de Muntanya 2009-2012

El document preveu una inversió de 292 milions d'euros a l'Alt Urgell, aportats per la Generalitat i l'Estat Altres obres programades són la variant a la Seu de la N-260 i el polígon industrial d'Organyà
Operaris a la N-260
11/11/2009 09:45

El Pla Comarcal de Muntanya 2009-2012 destinarà a l'Alt Urgell 292 milions d'euros. Un 77% d'aquests diners anirà a càrrec de la Generalitat. El DPTOP aglutina el 42% d'aquest pressupost total, gairebé 125 milions d’euros, per a actuacions com la millora de la C-14 entre Oliana i Montant de Tost o la promoció de sòl per a activitats econòmiques a Organyà. La Direcció General d'Arquitectura i Paisatge aportarà més de 6,5 milions d'euros específicament a l'Alt Urgell, que s'inclouen en la xifra total aportada pel Govern. El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural invertirà prop de 34 milions d'euros en actuacions de creació i modernització del regadiu.

Pel que fa al Ministeri de Foment, amb el 23% de la inversió total, preveu destinar 67,5 milions d'euros a tres actuacions, entre elles la variant de la Seu d'Urgell, a la N-260. En conjunt, les actuacions relacionades amb les infraestructures s'enduran més de dues terceres parts de la despesa, uns 204 milions d'euros, tant per a millores viàries com de tractament de
residus i telecomunicacions.

Aprovació definitiva del document

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts definitivament el Pla comarcal de Muntanya 2009-2012 pels àmbits de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Val d’Aran, que recull les actuacions a realitzar pels diferents organismes de la Generalitat de Catalunya i del Ministeri de Foment en aquest quadrienni.

Els Plans van néixer, ara fa vint anys, amb la voluntat d’impulsar específicament el desenvolupament de les comarques de muntanya, que arrossegaven tota una sèrie de mancances històriques que obstaculitzaven el seu creixement i que les situava en una posició de desavantatge respecte a la resta de Catalunya.

Ara el Govern aprova de forma definitiva la quarta generació dels Plans comarcals, un cop incorporades les al·legacions que s’han considerat oportunes.

Aquesta quarta generació es diferencia de les anteriors pel caràcter integral, que es reflecteix en la seva materialització en un sol document, en comptes dels 10 que eren habituals en les precedents. Igualment, duplica la previsió de despesa dels Plans anteriors.

Per una altra part, s’ha tornat a l’estructura en programes de les actuacions que s’adapta millor a les estratègies o plans sectorials dels organismes programadors. Amb tot plegat, la despesa programada ascendeix a 2.821 milions d’euros, molt per sobre dels 1.362 milions d’euros del pla anterior.

Inversió de més de 2.800 MEUR a l'Alt Pirineu i Aran

L’àmbit de les 10 comarques de muntanya ocupa més del 30% del territori de Catalunya, tot i que la població fixa que aplega no arriba al 3% del total. Es tracta, no obstant, d’una demografia, globalment parlant, en creixement sostingut.

A grans trets, a les comarques de muntanya conviuen diferents models de desenvolupament. D'una banda, el vinculat amb el turisme de la neu, molt localitzat en el territori, que va acompanyat d’una forta urbanització, un creixement econòmic important i una certa recuperació demogràfica, és ben present a gairebé totes les comarques. De l'altra, un model relacionat amb el turisme rural i l’aprofitament dels recursos naturals i patrimonialsper generar activitats de lleure més difuses, com ara el senderisme o el llegat romànic. El tercer model, que es dóna sobretot a les comarques prepirinenques, és el de les zones que han quedat al marge del desenvolupament turístic i que registren encara una pèrdua de població i una activitat agrària en regressió.

En base a aquesta realitat socioeconòmica, els Plans comarcals fixen els següents objectius, que han de ser també el fonament de qualsevol plantejament de desenvolupament futur: augmentar l’accessibilitat, tant pel que fa a les infraestructures com a l’extensió de les noves tecnologies; captar treballadors qualificats; dinamitzar el teixit empresarial i alhora impulsar el creixement demogràfic; apostar pels productes de qualitat; i revaloritzar el paisatge pirinenc.

El nou Pla comarcal preveu invertir a les comarques de muntanya un total de 2.821 MEUR entre 2009 i 2012, dels quals un total de 2.390 MEUR, el 85%, correspon a inversions de la Generalitat i la resta, 431,5 MEUR, al Ministeri de Foment. Quant a la distribució per categories, és la següent:

Pel que fa al pressupost que aporta la Generalitat, el 70% correspon a actuacions del DPTOP, amb un total de 1.680,8 MEUR programats. Li segueixen el Departament d’Acció Social i Ciutadania, amb 197,6 MEUR; el Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb 140,9 MEUR, i el Departament de Salut, que invertirà 129,7 MEUR.

Per sectors, entre la despesa de la Generalitat predominen les inversions en infraestructures, amb gairebé 2.079 MEUR programats per a millores en la xarxa viària, en la gestió dels residus i en les telecomunicacions. Segueixen en importància les inversions en equipaments, amb 416 MEUR, dirigides tant a la millora d’edificis com a l’ampliació de serveis.