Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La nova llei de pesca continental entra a tràmit amb crítiques del sector

La nova llei de pesca continental entra a tràmit amb crítiques del sector

Medi Ambient defensa que la norma garantirà la protecció de l'ecosistema. En canvi, CiU acusa el Govern de culpar als pescadors de tots els mals del riu
17/12/2008 16:48

El Projecte de llei d’ordenació de la pesca continental a Catalunya inicia avui el seu tràmit parlamentari. Ho fa amb controvèrsia per l’enfrontament entre el Departament de Medi Ambient i la Federació Catalana de Pesca, que ha expressat en diverses ocasions el rebuig a la proposta.

Des de Medi Ambient es mostren satisfets per l’inici del procés i justifiquen el tràmit pel fet que “la normativa vigent fins ara és de l’any 1942, i cal actualitzar-la i fer compatible l’activitat amb els ecosistemes aquàtics”. Segons la conselleria, el projecte “garanteix la millora, restauració i protecció dels ecosistemes aquàtics continentals de Catalunya”. D’altra banda, asseguren que el text “fa incidència en la formació dels pescadors i obliga a obtenir un certificat d’aptitud per a la pesca recreativa”.

En canvi, el grup parlamentari de CiU ha presentat una esmena a la totalitat ja que considera la llei “intervencionista” i acusa Medi Ambient d’atribuir “tots els mals dels rius catalans als pescadors”. Segons el diputat Agustí López, “la llei estableix sancions econòmiques, que s’haurien de regular a través del corresponent reglament, però no reconeix els drets històrics i ancestrals dels pescadors riberencs”.

El també alcalde de Sort critica que “la llei no ordena l’expedició de tiquets preceptius per poder pescar ni aclareix el galimaties que han provocat el seguit d’ordres de veda publicades pel Govern”. En aquest sentit, recorda que “moltes comunitats imitaven Catalunya per les facilitats d’aconseguir els tiquets de pesca, però ara l’única via és internet i la Generalitat es converteix en entitat recaptatòria, tot anul•lant l’autonomia del pescador”.

Pel diputat nacionalista, “dir-li a un pescador riberenc de 70 anys, que pesca des dels 10 anys, que no pot pescar amb daga i que ha de treure el tiquet per internet, és com dir-li a un jubilat de Sant Feliu de Llobregat, que ha de fer una instància a l’Ajuntament per poder seure a un banc de la plaça”.

Medi Ambient defensa que “la nova Llei planifica i regula la pesca continental, l’aprofitament sostenible i ordenat dels recursos pesquers, el manteniment de la biodiversitat autòctona, la formació i educació dels pescadors respecte dels ecosistemes aquàtics i la participació ciudadana”.