Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La nova Llei de Pesca tira endavant sense consens polític

La nova Llei de Pesca tira endavant sense consens polític

Medi Ambient defensa que el redactat final s'ha negociat amb tots els sectors implicats CiU qualifica la norma de “bomba de rellotgeria” i reitera que es manté el malestar dels pescadors
Pesca al Pirineu
18/12/2009 11:37

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous al vespre la nova Llei d’Ordenació Sostenible de Pesca en Aigües Continentals, que implica especialment les comarques del Pirineu. L’acord s’ha tirat endavant amb l’únic recolzament dels grups de Govern (PSC, ERC i ICV), mentre que CiU i el PP l’han rebutjat.

El departament de Medi Ambient, impulsor de la Llei, n’ha subratllat que se supera així la Llei estatal que fins ara regia a Catalunya, que data del 1942. El conseller Francesc Baltasar ha defensat que “s’ha buscat el consens amb tots els sectors implicats, principalment els pescadors, la comunitat científica i també el sector conservacionista i turístic”. Baltasar vol que el sector combini la seva activitat habitual amb “el respecte pel medi i la conservació dels recursos”.

La normativa incentiva la pesca sense mort, vetlla pel manteniment de les espècies autòctones, endureix les sancions en cas d’infraccions i obliga a reparar els danys que s’hagin causat a la fauna aqüícola.

El pla de posada en marxa de la llei tindrà un termini d’entre tres i quatre anys i preveurà tota la gestió de la pesca, els llocs on es podrà practicar, el nombre de captures, els tipus d’esquers, els hams i els períodes hàbils de pesca en cada zona. S’hi tindrà en compte el control de les espècies invasores, la vigilància i control i els estudis científics que vagin sorgint.

CiU va donar una visió molt més crítica dels objectius de la nova llei. El diputat pallarès i alcalde de Sort, Agustí López, va qualificar-la de “bomba de rellotgeria” perquè “no contenta ningú, ni els ecologistes ni els pescadors” i està “feta contra el territori i contra les societats de pesca”.

La llei de pesca, segons López, havia de ser “de consens i d’enfortiment de la pesca com a motor econòmic”, però creu que “el resultat desespera dels pescadors en adonar-se no s’hi esmentava les societats ni la federació”. El diputat convergent recorda que “cap societat no ha defensat l’avantprojecte perquè tractava el pescador com a delinqüent i hi havia un alt contingut d’ideologia: el de la prohibició ecosocialista”.

El diputat de CiU va rebatre l’argument de la sostenibilitat tot recordant que “no es preveu un cos de vigilància especialitzat i deixa desprotegits els rius, que durant el 2009 s’han omplert de furtius”. A més a més, Agustí López afirma que “s’autoritza arts agressives, com la pesca amb màquines de vinil i plom, en reserves genètiques”.

La relació entre la llei i els agents implicats

Sobre les crítiques al tractament cap a les societats de pescadors, Medi Ambient ha defensat que aquestes “s’englobaran dins de les entitats tutores de la pesca i podran disposar d’un tram de riu per desenvolupar-hi la seva activitat”. Igualment “disposaran de descomptes en l’obtenció dels permisos de pesca i formaran part del Consell Assessor i dels consorcis territorials de pesca”.

La Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting s’integra en el Consell Assessor de la Pesca Continental i en els consorcis territorials de pesca. També s’inclou la creació d’escenaris de pesca amb finalitats esportives gestionats mitjançant convenis amb l’Administració. Els membres federats a aquesta Federació disposaran de descomptes en l’obtenció dels permisos de pesca i s’augmenta la importància dels concursos de pesca que tenen una finalitat social.

Mostrar formulari de contacte