Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Plataforma per la Llengua exigeix a Andorra compleixi el conveni de reciprocitat dels mitjans en català

La Plataforma per la Llengua exigeix a Andorra compleixi el conveni de reciprocitat dels mitjans en català

Després de la fi de les emissions d'Andorra TV, insta els governs i ajuntaments de l'Alt Pirineu implicats a reunir-se per seguir complint l'acord de 2010
Andorra TV
01/07/2016 19:35

La Plataforma per la Llengua ha denunciat que la decisió de deixar d'emetre Andorra Televisió a les comarques del Pirineu català incompleix el conveni en matèria de televisió transfronterera signat entre la Generalitat, el Govern d'Andorra i sis ajuntaments catalans l'any 2010 en el qual els executius andorrà, català i municipals es comprometien a garantir que els continguts d'Andorra Televisió es distribueixen a les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça. La televisió andorrana s'ha deixat de veure a aquestes comarques per la TDT perquè Andorra Telecom deixa d'assumir el cost anual per emetre el senyal, que era de 120.000 euros. Des de l'ONG del català s'exigeix al govern d'Andorra que compleixi el conveni i insta a les institucions a reunir-se per seguir complint-lo.

L'entitat considera que aquest fet impossibilita als ciutadans d'aquestes comarques a estar connectats a la realitat andorrana i tanca les portes a la televisió nacional d'Andorra d'ampliar el seu públic i la seva influència televisiva i publicitària.

La Plataforma per la Llengua reclama que la televisió andorrana, així com el proveïdor Andorra Telecom, els governs d'Andorra i Catalunya, i els sis ajuntaments que van signar aquest acord, no evadeixin les seves responsabilitats i procurin trobar solucions als impediments, siguin tècnics o econòmics, que ocasionen aquesta pèrdua i que vetllin pel compliment del seu acord que ha de permetre gaudir d'una pluralitat televisiva i lingüística als ciutadans del Pirineu.

Mentrestant, la Plataforma per la Llengua assegura continuar treballant perquè la reciprocitat dels mitjans audiovisuals en català als territoris de parla catalana sigui total. Sobre aquest fet, el president de l'entitat, Òscar Escuder, considera que ''és lamentable que una televisió que era un referent en matèria de reciprocitat ara deixi de ser un exemple de bones pràctiques''. Tot i així, Escuder reafirma que ''això ens dóna més motius per lluitar amb la nostra campanya i recollir més signatures que han de servir no només perquè Andorra TV es vegi als Pirineus sinó que arribi fins a Alacant i l'Alguer''.

Adhesions

La Plataforma per la Llengua ja suma prop d'11.000 adhesions de públic que desitja aquesta reciprocitat. Per això, la Plataforma les farà arribar al cap de Govern d'Andorra, al conseller de Cultura de la Generalitat i als alcaldes signants del conveni per reafirmar el suport al compliment de l'acord.

Així mateix, les signatures també serviran per reclamar a Europa que els mitjans en català no tinguin fronteres i que aquesta reciprocitat sigui efectiva perquè tots els catalanoparlants puguin gaudir de tots els canals i totes les varietats dialectals indistintament del lloc on es trobin, tal com fixa la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM).