Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La població de voltor comú ha augmentat un 50% a Catalunya aquesta dècada

La població de voltor comú ha augmentat un 50% a Catalunya aquesta dècada

Al Pallars Jussà i l'Alt Urgell és on n'hi ha més, amb 533 i 301 parelles respectivament. A la demarcació de Lleida hi ha el 79% dels exemplars, però a les comarques de Girona la presència de l'au ha crescut un 700% els darrers deu anys
Voltors comuns en un prat del Pallars Sobirà (Foto: ACN)
29/10/2019 11:40

La població de voltor comú (Gyps fulvus) a Catalunya ha augmentat un 50% la darrera dècada, segons ha reconegut el Departament de Territori i Sostenibilitat en la presentació d'un informe d'àmbit estatal que ha coordinat l'organització conservacionista SEO/Birdlife. A més a més, el Pallars Jussà i l'Alt Urgell són les dues comarques on n'hi ha més exemplars.

De fet la demarcació de Lleida concentra el gruix de la població catalana de voltors amb 1.287 parelles comptabilitzades (un 79% del total), repartides en 131 colònies i 12 nius aïllats. El creixement en aquest cas ha estat de prop del 57%, lleugerament per damunt de la mitjana catalana. Al cens del 2008, al mateix territori s'havia comptat 821 parelles. A més a més, la concentració més gran és en comarques de l'Alt Pirineu, i especialment a la part sud d'aquesta regió. Concretament, el Pallars Jussà és la comarca de Catalunya on hi ha més concentració de voltors: 533 parelles en 47 colònies i 2 parelles aïllades, i un creixement del 106% respecte de l'anterior cens; és a dir, el doble que ara fa deu anys.

L'Alt Urgell ocupa el segon lloc, amb 301 parelles, repartides en 30 colònies i 3 nius aïllats. L'Alta Ribagorça, que antigament era al primer lloc, ara és en tercera posició, amb 152 parelles. I al quart lloc hi ha el Pallars Sobirà, amb 116 parelles. Fora de l'Alt Pirineu, a la Noguera s'ha comptabilitzat 137 parelles; al Solsonès, 43; i al Segrià, només 5.

La demarcació de Tarragona representa el segon nucli en importància pel que fa a la presència reproductora de l'espècie, i en aquest cas es concentra bàsicament a les Terres de l'Ebre. En aquella zona, però, la població s'ha mantingut estable la darrera dècada: s'ha passat de les 232 parelles del 2008 a les 279 del 2018, repartides en 30 colònies i 10 nius aïllats. Per comarques, al Baix Ebre n'hi ha 146; a la Terra Alta, 78 parelles; al Montsià, 35; al Priorat, 17; i a la Ribera d'Ebre, 3.

Tanmateix, l'augment més notable s'ha experimentat a les comarques de Girona: ha estat de més del 700%, perquè s'ha passat de les 4 parelles que hi havia al 2008 a les 35 actuals i per primera vegada l'espècie s'ha instal·lat més enllà del Ripollès. Així, la Garrotxa ha esdevingut l'indret més oriental de la península ibèrica on hi ha voltors.

Finalment, a la demarcació de Barcelona, s'ha passat de 20 a 27 parelles, un 35% més el 2018 que el 2008, malgrat que segueix representant menys del 2% de tots els exemplars que hi ha a Catalunya i la seva presència a l'àrea metropolitana és quasi inexistent. En aquest cas es reparteixen en cinc colònies i un niu aïllat i són principalment al Berguedà, tot i que en aquesta comarca han disminuït un 28% i, per contra, s'han expandit cap a Osona.