Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La popularitat de les Falles del Pirineu segueix a l'alça

La popularitat de les Falles del Pirineu segueix a l'alça

Èxit de visitants a les baixades d'enguany al Pallars i l'Alta Ribagorça, que han contribuït a omplir els hotels. L'objectiu dels municipis és ara gestionar correctament l'augment de públic
Falles de la Pobla de Segur
23/07/2018 10:47

Els municipis pirinencs on se celebra de les Festes del Foc del solstici d'estiu han confirmat que enguany han notat novament l'augment de l'interès per aquesta tradició ancestral. Molts establiments turístics han penjat el cartell de complet durant els dies en què es fa la baixada de falles a les respectives poblacions. 

Això ho han notat especialment a la Vall de Boí, on aquest començament d'estiu l'ocupació s'ha situat cada cap de setmana entre el 90% i el 100%, tal com es preveia a l'inici de la temporada. Les xifres de visitants han estat pràcticament iguals a les del 2017. El calendari de Falles del Pirineu català s'ha tancat aquest dissabte amb la festa de Llesp, al municipi del Pont de Suert.

Després que ara fa dos anys van ser reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, les falles han aconseguit una xifra rècord de turistes. Segons les dades dels ajuntaments de la Vall de Boí, el Pont de Suert i Vilaller, les dades de l'any passat es mantenen i en alguns casos s'han superat. La Vall de Boí és el municipi on la participació ha estat més important, ja que concentra la meitat de les falles que se celebren a la comarca, seguit de Vilaller i el Pont de Suert.

El president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Josep Lluís Farrero, ha manifestat a l'ACN que les falles han esdevingut "un impuls econòmic per la comarca, que atreuen centenars de visitants any rere any mantenint els índexs de participació i d'assistència de públic".

L'adequació de les zones d'aparcament, el servei de taxi o el bus jove han ajudat la mobilitat territorial i a descongestionar uns nuclis que tenen poca capacitat per absorbir tanta afluència de visitants. De fet, actualment la gran preocupació de tots els pobles és ara saber controlar bé aquest increment de visitants. Per Farrero, "gestionar puntualment grans masses de gent en llocs tan petits no és gens fàcil i cal agrair la implicació de les institucions i els ciutadans pe fer-ho possible". I hi afegeix que ara per ara "les Falles són un èxit de civisme i participació".

Enguany la gran novetat ha estat que a la Pobla de Segur han baixat per primera vegada dones fallaires, 9 en total, després que els membres de l'organització hi van donar el vistiplau a petició d'un grup de noies de la vila. L'objectiu era canviar els rols habituals i permetre que tothom pugui participar de la festivitat al complet.