Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La pràctica d'esports d'aventura a la Noguera Pallaresa comporta 400 operacions anuals d'ajustament de cabal

La pràctica d'esports d'aventura a la Noguera Pallaresa comporta 400 operacions anuals d'ajustament de cabal

Aquestes accions tenen en compte tant les necessitats d'activitats com el ràting com la garantia d'un cabal mínim per al medi fluvial. Les hores d'obertura s'aprofiten per generar energia elèctrica renovable
Ràfting al riu Noguera Pallaresa (ACN / arxiu)
22/10/2020 17:40

La companyia Endesa ha fet enguany un total de 400 operacions, entre juny i octubre, per ajustar el cabal circulant òptim a la Noguera Pallaresa per garantir el desenvolupament de la temporada de ràfting i per al desenvolupament d'activitats d'aigües braves en general. Aquestes operacions també tenen l'objectiu de garantir en tot moment tant la seguretat dels usuaris com la sostenibilitat del medi fluvial.

De fet, aquestes maniobres es duen a terme des de fa 20 anys, fruit d'un conveni amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. El conveni estipula que el cabal mínim circulant ha de ser de 22 m3/s per poder dur a terme activitats com el ràfting, atès que sovint les condicions no serien suficients per poder practicar esports d'aigua. Per al ràfting, concretament, s necessita alliberar aigua al llarg de quatre hores, durant les quals s'aprofita per generar electricitat de manera simultània.

La regulació d'aigua per a ús lúdic-social requereix un exigent manteniment periòdic de les centrals hidroelèctriques, com també de les infraestructures hidràuliques associades, juntament amb un sistema de comunicacions fiable entre les centrals i el centre de control. Els tècnics de la companyia elèctrica realitzen un estudi previ des del Centre de Control d'Hidràuliques, situat a Lleida, en el qual es valora la quantitat d'aigua sol·licitada pel Consell Comarcal corresponent i la disponible tenint en compte tant l'estat actual dels rius com les condicions del medi ambient que garanteixin l'èxit de les activitats, a partir d'altres servituds que puguin haver-hi com són els regadius o l'abastiment d'aigua a la població.

En concret, la gestió al Pallars Sobirà es duu a terme per turbinatge, un sistema que compatibilitza l'ús lúdic i social del riu amb la generació d'energia elèctrica a partir de la força de l'aigua, la qual cosa suposa l'obtenció d'energia 100% renovable. Aquesta via requereix acumular aigua al llarg d'un període determinat (dia, setmana o mes, depenent del tipus d'embassament) i alliberar-la durant el temps necessari en el qual s'hagi de desenvolupar l'activitat, generant electricitat de manera simultània. La gestió es fa de manera automatitzada i telecomandada a distància.

L'aigua com a motor econòmic i social

Des d'Endesa han destacat que l'Alt Pirineu i Aran compta amb una de les millors ofertes de turisme actiu i esports d'aventura de l'Estat i són tot un referent en les activitats d'aigua. Els darrers set anys, els serveis de ràfting a la demarcació de Lleida han augmentat un 21%, amb un volum de negoci que arriba als 31 milions d'euros, segons el Patronat de Turisme de la Diputació. D'aquí neix la importància de la regulació del cabal d'aigua per poder fer esports d'aigua, un element indispensable i necessari per mantenir la tradició esportiva, l'impacte econòmic derivat del turisme i el prestigi del sector.