Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La prestació per desocupació dels ERTO pel coronavirus serà retroactiva

La prestació per desocupació dels ERTO pel coronavirus serà retroactiva

El Ministeri de Treball assegura que l'aprovació d'expedients es farà en un termini màxim de cinc dies. La mesura inclou els autònoms i també les treballadores de la llar
Oficina de Treball (Foto: Gencat)
18/03/2020 19:30

El reial decret de mesures econòmiques contra la COVID-19, que va aprovar aquest dimarts el Consell de Ministres, estableix que el Ministeri de Treball cobrirà les prestacions de tots els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que es presentin a causa de l'impacte del coronavirus, independentment de si s'han presentat abans o després de l'aprovació de la norma. El caràcter retroactiu permetrà donar cobertura a més treballadors afectats per la crisi sanitària. Al migdia d'aquest dimecres ja s'havien registrat 360 ERTO a Catalunya, amb 27.651 treballadors afectats.

L'executiu espanyol ha activat un mecanisme exprés d'acceptació d'aquests expedients. Els tràmits es completaran en un termini màxim de cinc dies, i el silenci de l'administració s'entén com a "positiu".

Segons assenyala el Ministeri de Treball, també podran presentar un ERTO els autònoms que tenen treballadors a càrrec, encara que només en sigui un. Els tràmits se simplifiquen perquè un cop l'empresari comuniqui al Servei Públic d'Ocupació la llista de treballadors afectats, aquest es faci càrrec d'ofici de tot el que té a veure amb la prestació

L'executiu espanyol assegura que els ERTO a causa del coronavirus permetran rebre la prestació per desocupació a tothom, encara que no es reuneixin els requisits de carència. A més, no es computarà el temps que consumeixin. En aquest sentit, per als fixos discontinus de sectors com turisme o l'hosteleria el període de desocupació s'amplia fins a un màxim de tres mesos.

Un altre flanc que el Ministeri preveu resoldre és el de les treballadores de la llar. Segons fonts de l'equip de la ministra Yolanda Díaz, estan incloses en totes les mesures, de manera que si no poden treballar rebran la prestació d'incapacitat temporal, com la resta.