La primera cervesa d'oliva del món, feta a la vall de Barcedana, guardonada pel Departament d'Agricultura
La cervesa Òliba Green Beer, creada enguany per l'empresa Erm del Pallars Productions, ha guanyat el Premi PITA 2020 en l'apartat de millor proposta d'Agroindústria. Els guardons els concedeix el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Enguany s'hi han presentat un total de vint iniciatives que han estat valorades pel jurat.
L'Òliba Green Beer es va donar a conèixer aquest estiu passat i és la primera cervesa verda d'oliva del món. Està feta amb set varietats autòctones d'olives del Pallars Jussà. Erm de Pallars elabora una cervesa que incorpora atributs de l'oliva com ara l'aroma, el sabor i el color, aconseguint barrejar dos elements indissolubles com són l'oli i l'aigua.
La innovació prové de l'obtenció d'un extracte d'oliva amb què s'aconsegueix aportar aroma, sabor, i color, i que el producte quedi totalment homogeni. Això ha estat possible mitjançant un procés de maceració seguint la tècnica biodinàmica exaltant els atributs positius de les olives.
Òliba Green Beer s'elabora tot seguint l'estil Bohemian Pilsner originari de la República Txeca. Els productors fan servir malts pils d'alta qualitat i llúpols txecs com el saaz per oferir un producte amb un 5% d'alcohol, refrescant i suau. Tot i el seu estil txec, es tracta d'una beguda d'inspiració mediterrània, creada al cor de la Vall de Barcedana. D'aquí neix el lema de la marca: 'La beguda mediterrània dels Pirineus', que sorgeix tot observant la distribució diversa del cultiu d'oliveres a Catalunya, que va des del peu de la muntanya fins a la costa mediterrània, tot "construint una tradició gastronòmica, paisatgística, i cultural centenària", destaquen els seus impulsors.
Un sistema per garantir l'origen dels ous i una granja de conills sense antibiòtics, els altres premiats
Pel que fa als altres guardonats, el Premi PITA a la millor empresa agrària l'ha guanyat Origen Rural-Ous Ecològics Montsoliu, per la implementació d'un sistema de traçabilitat 'Blockchain' per garantir l'origen ecològic dels ous. Aquesta empresa va néixer el 2013 amb 300 gallines, i actualment en tenen més de 30.000. De les seves quinze granges, situades a les comarques de Girona, recullen diàriament més de 25.000 ous que reparteixen als supermercats de proximitat.
Finalment, en la modalitat Jove Emprenedor Innovador, s'ha premiat Arnau Vilaseca, de Cal Palà (Solsonès), pel maneig en la producció de conills sense l'ús d'antibiòtics. Vilaseca ha incorporat un maneig innovador a la seva granja de conills de 400 mares. Treballa amb un ritme extensiu, sense solapar lactació i gestació. La granja té llum solar, ambient controlat (calefacció a l'hivern i refrigeració a l'estiu), automatització del menjar, sistema de pales per a evacuar els fems, i allotjaments alçats amb reposapeus a tots ells.