Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La primera fase de la protecció i estabilització definitiva de la Portalada començarà el 24 d'agost

La primera fase de la protecció i estabilització definitiva de la Portalada començarà el 24 d'agost

Entre d'altres actuacions, el Govern d'Andorra hi construirà un mur permanent de sosteniment. Els nous treballs arrencaran just un any després de l'esllavissada
Visita de Jordi Torres a la zona de la Portalada, a Sant Julià de Lòria (Foto: Govern d'Andorra)
07/08/2020 15:55

El ministre d’Ordenament Territorial d'Andorra, Jordi Torres, ha anunciat que la primera fase de les obres definitives de protecció i estabilització a la zona de la Portalada, a la CG-1, s’iniciaran aquest proper 24 d’agost. Així ho ha destacat durant la visita que ha fet a la ubicació de l’esllavissada, acompanyat del director i del cap del gabinet tècnic, Manel Riera i Josep Maria Huertas, quan s’està a punt de complir un any del succés.

Aquest indret, situat a davant mateix del centre comercial Punt de Trobada, va patir una esllavissada de grans dimensions ara fa just un any. Des de llavors s'hi ha treballat sobretot per estabilitzar el terreny i evitar nous despreniments. Ara s'hi vol fer una actuació que en garanteixi totalment la seguretat. Torres ha explicat que els treballs que s’inicien a finals de mes són una primera fase que permetran estabilitzar la zona sud i nord de l’esllavissada fixant amb malles de triple tensió i assegurant també així la carretera. Té una durada prevista de 12 mesos i un cost de 4,8 milions d’euros.

També es construirà un nou mur definitiu de sosteniment. Mentre duri aquesta primera fase d’obres s’auscultarà en tot moment els moviments de terra, com s’ha fet fins dia d’avui, per mantenir “un seguiment diari i constant” de la situació. Torres ha assegurat que mentre durin les obres no afectaran en cap cas la circulació normal del trànsit per la carretera general.

A la segona fase, la zona amb menys risc

D’aquesta mateixa manera, aquesta nova actuació servirà per definir de manera més concreta i exacta la fase dos –i última– de les obres definitives que es centraran en la zona central de l’esllavissada “que no representa un risc tant important”, ha recordat el titular d’Ordenament Territorial.

Per altra banda, i tal com es va comprometre el Govern d'Andorra, s’han impulsat diversos canvis reglamentaris amb l’objectiu de prevenir aquest tipus de situacions. Així, Torres ha destacat que ja s’ha aprovat el canvi del Reglament de construcció on s’han establert nous requisits a l’hora de realitzar un desmunt així com els coeficients de resistència.

Finalment, el ministre també ha destacat que ja s’ha entregat la documentació escaient al Gabinet Jurídic del Govern. Així, a través de l’assegurança de l’Executiu, ja s’han pogut iniciar els tràmits per reclamar les responsabilitats que s’escaiguin a la propietat del terreny.