Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Processó de Divendres Sant de la Seu obre les seves portes a la participació

La Processó de Divendres Sant de la Seu obre les seves portes a la participació

Les persones interessades a prendre-hi part poden inscriure's al Casal Parroquial o bé a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat. L'acte tindrà lloc el pròxim 19 d'abril pels carrers del centre històric
Processó de la Seu d'Urgell
08/04/2019 20:25

La Parròquia de Sant Ot, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i les diferents confraries de la ciutat conviden tots els ciutadans i feligresos a participar en la Processó de Divendres Sant, que enguany tindrà lloc el 19 d’abril. Les persones interessades a prendre-hi part poden inscriure's al Casal Parroquial i a l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, on disposen d’un llistat per a col·laborar en els diferents passos i els Armats.

La Processó de Divendres Sant de la Seu d’Urgell és una de les més antigues de Catalunya. El 1570 el Capítol de la Catedral ja va ordenar com havia de ser la presidència de les diferents processons que se celebraven a la ciutat. Uns anys més tard, el 1575, ja se'n té constància.

Possiblement, la processó només va recórrer inicialment l’interior de la catedral. Els germans de la Confraria de la Puríssíma Sang, fundada a l’antic Hospital de Pobres el 1603, van ser els primers en treure un pas pels carrers. Més endavant, aquesta entitat civil i religiosa tingué cura de la construcció d’altres passos de la Passió de Crist. La Congregació dels Dolors, fundada el 1725, va organitzar la processó a partir del 1783. La primera menció dels Armats és un assentament de l’any 1859 del llibre de comptes de l'entitat.

Els passos de la Processó de la Seu

Durant més de 400 anys la processó urgellenca ha recorregut els carrers del centre històric. Els feligresos i la ciutadania hi han participat des de diferents àmbits: com a integrants de les diferents confraries, com a Armats i Hebreus o, els més petitts, amb Vestes o de Veròniques. Molta altra gent acompanya amb ciris el recorregut i fan també de penitents, portant una creu.

Els diferents passos de la Processó de Divendres Sant de la Seu d’Urgell són: els Armats i els Hebreus, l’Oració a l’Hort, el Prendiment, l’Assotament, Jesús davant de Ponç Pilat, el Natzaré, la Puríssima Sang, la Pietat, el Sant Sepulcre i la Dolorosa. També hi participen nens i nenes vestits d’angelets, Veròniques, Samaratines i Vestes.

Els Armats estigueren inicialment vinculats a una de les confraries que organitzava la Processó el segle XVIII.

Elements singulars 

La Processó de la nostra ciutat, en què es commemora la Passió i Mort de Jesús, conserva uns elements que la singularitzen: els nens vestits d’hebreus que acompanyen els Armats, i els petits abillats amb artesanes i elegants vestes que porten els Impromperis. La majoria de passos són obra de la coneguda escola d’imatgeria religiosa d’Olot. Els estandarts de les diferents confraries rememoren els anys passats de les seves fundacions.

Val a dir que la Processó de la Seu d'Urgell és l’acte religiós i cívic que aplega més gent a la ciutat, la gran majoria vinguda de la comarca i contrades veïnes, tot i que també hi ha un gran nombre de turistes que la presencien amb motiu de les vacances de Setmana Santa i la Pasqua.

Informació

Els interessats a prendre part en la processó urgellenca poden trucar al telèfon del Despatx Parroquial de Sant Ot (973 35 01 25) o de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat (973 35 30 57), en horari d’obertura al públic. També es pot demanar més informació al mateix despatx de la Parróquia de Sant Ot (passatge de la Missió, 3, 2n), d’11.30 a 13.30 hores, de dimarts a divendres; o a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat (carrer Major, 8), de 10.00 a 14.00 hores, de dilluns a divendres.