Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Processó del Sant Enterrament recorrerà el centre de la Seu d'Urgell aquest Divendres Sant

La Processó del Sant Enterrament recorrerà el centre de la Seu d'Urgell aquest Divendres Sant

El tradicional acte religiós, datat des de l'any 1603, començarà a 2/4 de 9 del vespre des de la plaça dels Oms. Enguany hi haurà deu passos que representen diversos col·lectius de la ciutat
Processó de Divendres Sant a la Seu
27/03/2018 16:33

Els principals carrers del centre històric de la Seu d’Urgell seran novament l’escenari aquest divendres, dia 30, de la tradicional Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant, una manifestació popular que s’ha consolidat com la processó més important del Pirineu i com una de les més rellevants de tot Catalunya. La seva vitalitat ha quedat palesa els darrers anys amb la incorporació de nous passos i de col·lectius ciutadans de tota mena que hi participen.

La processó nocturna, que s’iniciarà a 2/4 de 9 del vespre, tindrà el punt de partida a la plaça els Oms, davant de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, i seguirà pel carrer Major, pel carrer Jueus, el carrer Sant Josep de Calassanç, el passeig Joan Brudieu i el carrer Lluís de Sabater, per continuar novament pel carrer Major i finalitzar novament a la plaça dels Oms. Presidit per l'arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, l’acte religiós també compta amb una representació d’autoritats civils, que encapçala l’alcalde de la Seu, Albert Batalla.

Enguany es podrà contemplar la desfilada de 10 passos, alguns de llarga tradició i d'altres incorporats més recentment a la manifestació religiosa. Per ordre de desfilada, hi haurà els Armats i els Hebreus, que representen la cohort romana i que es van incorporar a la processó a finals del segle XIX o a principis del XX; l’Oració de Jesús a l’hort de Getsemaní, a càrrec de l’agrupació de pagesos i del qual se’n té constància des de l’any 1661; el bes de Judes, confiat al gremi dels comerciants des de l’any 1947; Flagel·lació, a càrrec del gremi de la pell i Unió de Botiguers; Jesús és condemnat a mort, un dels més recents, a càrrec de la Germandat de Sant Sebastià; Natzarè, datat de l’any 1947 i conduït per alumnes i exalumnes del col·legi de la Salle; el Crist de l’agonia; el Crist de la preciosíssima Sang, a càrrec de la Congregació de la Sang, fundada l’any 1603 i que esdevé la primera dada  històrica de la processó; la Pietat, pas confiat antigament al gremi de constructors i avui als estudiants universitaris; Sant Sepulcre, del qual antigament n’eren portadors els confrares-cavallers del Sant Sepulcre, i la Dolorosa, a càrrec de la Confraria dels Dolors -de la qual es té constància des de 1725- i l’Associació de Dones i Confraresses de l’Alt Urgell.

Per assistir a la Processó del Divendres Sant, que es remunta a l’any 1603, la parròquia de Sant Ot de la Seu prega acompanyar els passos amb llum i recorden que “és un acte de religiositat popular que commemora la passió i mort de Jesús i reviu una tradició venerable del nostre poble, que es remunta al segle XVII”.