Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La producció de mel es redueix a la meitat pels contrastos meteorològics dels darrers mesos

La producció de mel es redueix a la meitat pels contrastos meteorològics dels darrers mesos

Els productors també s'han vist afectats per la presència de l'abellerol i de la vespa asiàtica. Unió de Pagesos reclama més control d'aquesta problemàtica i de les importacions des de fora de la UE, sobretot de la Xina
Apicultura (Unió de Pagesos)
09/09/2020 12:40

Unió de Pagesos i les organitzacions d'apicultors de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona calculen que la producció de mel a Catalunya caurà un 50% aquesta campanya, com a conseqüència de les condicions climatològiques "extremes" que hi ha hagut en algunes comarques.

La combinació de diferents condicions, amb les floracions avançades i les pluges posteriors, ha fet que la producció de les mels primerenques, com la de romaní, s’hagi reduït en un 70% respecte a la d’un any normal. D'altres floracions també han resultat afectades. Els productors indiquen que "cal tenir en compte que les pluges de la primavera netegen el nèctar de les plantes, que triguen entre tres i cinc dies en recuperar-lo (com el bruc blanc de primavera)". A més, els "canvis bruscos de temperatura" que hi ha hagut dificulten la floració, com en el cas de l’esbarzer, i la humitat ha afavorit l’expansió de fongs. Tots aquests factors plegats han contribuït a que la producció de mel d’enguany hagi caigut a la meitat.

A aquesta davallada, el sector apícola català hi ha de sumar les pèrdues degudes a la presència de l’abellerol a bona part del país i a l’expansió de la vespa velutina (o asiàtica), que ja és present a bona part de les comarques de Girona i Barcelona. Un altre factor en contra és l’augment de les importacions de mel de països tercers, principalment de la Xina.

Unió de Pagesos i les organitzacions catalanes d’apicultors, en espera de valorar el resultat final de la campanya, demana a l’Administració "més implicació per trobar solucions als danys de l’abellerol i de la vespa velutina a l’apicultura", i "més rigor en els controls de mels d’origen extracomunitari".