Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La rehabilitació de la Catedral de la Seu obre la porta a fer visitable la torre de Sant Salvador

La rehabilitació de la Catedral de la Seu obre la porta a fer visitable la torre de Sant Salvador

Un dels objectius de les obres ha estat fer més fàcil l'accés a aquest punt, que permet gaudir d'una visió única del recinte i de la ciutat. Els treballs han deixat el conjunt romànic "en el seu estat més pur"
26/07/2017 17:45

Les obres de rehabilitació de la Catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, que s'han inaugurat aquest dimecres, obren la porta a la possibilitat de convertir definitivament la torre de Sant Salvador en un atractiu turístic tant del conjunt catedralici com de la ciutat. Així ho ha explicat la delegada de Patrimoni del Bisbat d'Urgell, Clara Arbués, en el transcurs de la presentació dels treballs duts a terme.

Fins ara les torres de la Catedral ja es podien visitar, però l'accés era complex i especialment limitat per a les persones amb més dificultats de mobilitat. Per això, un dels elements en què s'ha treballat durant la restauració és la millora de l'accessibilitat a aquest punt elevat del monument, que ofereix una perspectiva única de l'edifici i unes excel·lents vistes de la Seu, el Cadí i la plana de l'Urgellet.

D'altres actuacions clau de les obres han estat la restauració del claustre, la millora les cobertes i la impermeabilització de les zones més exposades a la humitat. En aquest sentit, s'ha instal·lat un drenatge per eliminar les aigües de la part inferior de l’edifici. Segons conclou el vicari general del Bisbat, mossèn Josep Maria Mauri, l'estat en què ha quedat el conjunt permet ara admirar “en el seu estat més pur” l’única catedral íntegrament romànica de Catalunya.

Amb la intervenció també s’han descobert restes arqueològiques del que hauria estat el temple primigeni paleocristià, datat entre els segles V i VII, damunt del qual es va començar a construir l'actual catedral. Els arqueòlegs Òscar Augé i Walter Alegria han dut a terme aquesta part dels treballs, que ja van donar a conèixer el mes passat en el tercer Congrés Internacional d'Història dels Pirineus. L'antic recinte constava presumiblement d'una estructura semicircular tallada pels fonaments de l'actual catedral.

Les obres han tingut un pressupost de 685.000 euros, finançats pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esports. La inauguració ha estat presidida per l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives. També hi han assistit el director general de Belles Arts i Patrimoni Cultural, Luis Lafuente; la subdelegada de l'Estat a Lleida, Inma Manso, i el primer tinent d'alcalde de la Seu i president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro.

  • Acte d'inauguració de la rehabilitació de la Catedral de la Seu
  • El conjunt de la Catedral de la Seu, després de la rehabilitació