La represa d'activitat de l'hostaleria i la restauració a l'Alt Urgell se centra inicialment en els àpats per encàrrec
L'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell preveu que aquests primers dies d'autorització de la represa d'activitats a bars i restaurants hi haurà encara "poques obertures" a la comarca, tenint en compte les limitacions d'aquesta primera fase. El president de l'entitat, Miquel Àngel Sánchez, indica que de moment aprofitaran per tornar a posar-se en marxa "alguns restaurants i bars que poden servir menjar a domicili" o bé que n'ofereixen perquè el client el vingui a recollir a l'establiment.
En declaracions a RàdioSeu, Sánchez ha manifestat que confia en una represa més consistent de l'activitat, a la Seu d'Urgell i a la resta de l'Alt Urgell, quan es pugui reobrir les terrasses de bars i restaurants; els quals, això sí, ho hauran de fer amb mesures excepcionals com ara l'aforament limitat (a un màxim del 50% del que és habitual). En aquest context, Sánchez confia que els propers dies -a mitjan maig- els bars i restaurants que disposen de terrassa ja aniran reobrint.
Pel que fa als allotjaments, l'associació calcula que la majoria tornaran a obrir entre final d'aquest mes i començament de juny. Tot i que seran l'última part del sector a reactivar-se, confien a poder "salvar una mica" la temporada d'estiu, amb els visitants que rebin tant el mes vinent com sobretot, al llarg del juliol i l'agost, i esperen també mantenir l'activitat durant el setembre i l'octubre. Aquest darrer mes és quan s'ha de celebrar la Fira de Sant Ermengol, de la qual de moment es desconeix si se celebrarà i, en cas afirmatiu, en quines condicions es podrà fer. Actualment a la comarca només hi ha un hotel en funcionament, que treballa amb empreses de serveis essencials.
L'AHAU demana més espai per a les terrasses
Miquel Àngel Sánchez ha avançat que estan en converses amb l'Ajuntament urgellenc perquè -sempre que les dimensions de carrers i places ho permetin- els establiments amb terrassa puguin disposar de més espai a la via pública. Sánchez també ha expressat el desig que les reunions que estan mantenir les diverses associacions econòmiques de la Seu amb el consistori "serveixin per aclarir temes relatius a condonacions d'impostos i ajornaments, entre d'altres". El dirigent hoteler també ha mostrat l'esperança "que tot això passi ben aviat i que ens en sortim com puguem", en referència a l'aturada econòmica temporal causada pel coronavirus i que ha afectat especialment l'hostaleria i el turisme.
Pel que fa justament a les noves i diverses mesures de seguretat que hauran d'adoptar des d'ara, a nivell més general, l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell ha explicat que s'estan assessorant a través de la Federació d'Hostaleria de Lleida -que presideix el pallarès Josep Castellarnau- i indica que encara hi ha algunes diferències de criteri amb l'Estat. I és que, segons remarca, "d'una banda hi ha el que diu el Govern (espanyol) i de l'altra el que demanen les empreses d'hostaleria, restauració i allotjament". La principal preocupació, una vegada més, és pel que fa a l'espai, perquè "hi ha molts bars i restaurants per als quals és molt complicat, perquè es requereix molta àrea de separació a l'interior".
La prioritat, evitar un rebrot del coronavirus
Tot i això, Miquel Àngel Sánchez es mostra satisfet perquè s'ha donat resposta a algunes de les reivindicacions del sector, com ara que el límit d'aforament sigui de fins al 50%, en comptes del 30% que l'Estat preveia inicialment. Sánchez espera que es vagin "llimant" aquests requisits, però ha subratllat que, per damunt de tot, el que més desitgen és "que no hi hagi un rebrot del virus", perquè això frenaria les previsions d'aquesta tornada a una certa normalitat, que ara es comença a albirar.