Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La representació de la dona en l'art centra la tercera exposició del Museu Carmen Thyssen Andorra

La representació de la dona en l'art centra la tercera exposició del Museu Carmen Thyssen Andorra

La mostra, visitable al llarg dels propers dotze mesos, inclou 28 obres que comprenen des del segle XVIII fins avui. També s'hi podrà veure in situ el procés de restauració de quatre de les pintures
Guillermo Cervera presenta l'exposició 'Femina Feminae' del Museu Carmen Thyssen Andorra (Foto: ACN)
10/10/2018 10:20

El Museu Carmen Thyssen Andorra acull des d'avui dimecres, i fins al 10 de setembre de 2019, l'exposició 'Femina Feminae. Les Muses i la Col·leccionista. De Piazzetta a Delaunay'. És la tercera instal·lació permanent que presenta l'equipament cultural des de va ser inaugurat a l'edifici de l'antic Hostal Valira, a Escaldes-Engordany.

A través d'una selecció de 28 obres de diversos artistes, es pot contemplar diferents maneres de representar la figura femenina, des del segle XVIII i fins avui. A més a més, els visitants podran experimentar per primer cop amb el procés de restauració de quatre de les peces exposades. I és que a les pantalles digitals que hi ha instal·lades a la pinacoteca es poden veure quatre de les pintures exposades amb llum ultraviolada, imatge rasant o el reforç del bastidor, entre d'altres tècniques de conservació d'obres d'art.

A banda de la dona com a tema central, l'exposició també pretén destacar el paper de Carmen Thyssen, que les darreres dècades ha reunit una de les col·leccions privades més importants del món, amb més de 1.300 peces. 'Femina Feminae' recorre prop de tres segles d'història a través de la figura femenina, representada des de diferents perspectives, tècniques i estils artístics, però amb l'objectiu d'expressar l'atractiu, la senzillesa, la distinció, la nuesa i la sensualitat de la dona.

El director artístic del Museu Carmen Thyssen Andorra i comissari de l'exposició, Guillermo Cervera, ha explicat que la mostra vol fer servir "la musa com un reflex de la dona i de la col·leccionista" i que es tracta d'una proposta "més madura" que les dues primeres que ha acollit l'equipament. A més, ha dit que la voluntat ha estat la d'exhibir "la part més romàntica" de la figura femenina, tenint en compte que les 28 peces que la conformen han estat creades en moments històrics diferents. Cervera ha afirmat que els artistes han sabut reflectir la part més amable malgrat el fet que, en alguns casos, els autors "es trobaven en les pitjors situacions" en el moment de crear les pintures.

Pintors catalans

Guillermo Cervera també ha volgut ressaltar la importància de les models que van inspirar les obres dels pintors que es poden admirar a l'equipament, alguns dels quals són catalans. És el cas de Joaquim Sunyer i de Miró, Francesc Miralles o Josep Clarà.

Una de les peces més curioses de l'exposició és la del pintor nord-americà Winslow Homer, pel fet que l'artista va decidir retallar el seu quadre, que ara s'exhibeix al costat d'una reproducció que mostra com era l'altra part. A més a més, l'obrà viatjarà l'any que ve fins als Estats Units.