Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La revista 'Descobrir' dedica un reportatge als orígens del català

La revista 'Descobrir' dedica un reportatge als orígens del català

El número d'aquest febrer proposa una ruta pels indrets on es van escriure, entre d'altres, les Homilies d'Organyà i els Greuges de Guitard Isarn. L'Alt Urgell va ser a l'Edat Mitjana un nucli central en l'aparició dels primers textos en llengua catalana
31/01/2019 14:15

La revista mensual 'Descobrir Catalunya' inclou, en el seu nou número del mes de febrer, un reportatge titulat 'Pels orígens del català', que proposa una ruta pels espais del Pirineu, i principalment de l'actual territori de l'Alt Urgell, on s'ha descobert els documents escrits més antics en llengua catalana.

El document, signat per l'escriptora i muntanyenca Núria Garcia Quera, proposa al lector "seguir el rastre de d'aquelles primeres paraules tot descobrint un patrimoni i uns paisatges sorprenents". Així, la introducció del reportatge fa referència a les Homilies d'Organyà, considerat el document literari més antic en català, datat cap al final del segle XII i descobert per Joaquim Miret i Sans l'any 1904 a la rectoria d'Organyà. Tanmateix, Quera assenyala que hi ha vuit textos més antics en català que les Homilies, un dels quals és el dels Greuges de Guitard Isarn.

Aquest document, el primer text civil en llengua catalana, ha estat divulgat aquests darrers anys per l'Associació d'Amics de la Vall de Caboet mitjançant la instal·lació d'un facsímil del document que es pot visitar a l'església de Sant Serni de Cabó (l'original està dipositat a la Biblioteca de Catalunya). L'exposició, de la qual es fa jornades de portes obertes de manera periòdica, també permet conèixer la història i el llegat dels senyors de Caboet, un llinatge que va ser clau no només en el naixement i consolidació de la llengua catalana sinó també en la fundació del Principat d'Andorra com a país.

En el text, 'Descobrir Catalunya', amb fotografies de Santi Iglesias, recorda que "a les acaballes del segle XI, els escrits en llengua catalana ja s'estenien per les contrades pirinenques".

  • Portada de 'Descobrir Catalunya' de febrer de 2019
  • Reportatge sobre els orígens del català de la revista 'Descobrir Catalunya'