Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / La Ruta de les Formatgeries finalitza amb una xerrada sobre la producció lletera al començament del segle XX

La Ruta de les Formatgeries finalitza amb una xerrada sobre la producció lletera al començament del segle XX

Carles Gascón explicarà el llegat deixat per les plantes de transformació de Cadí, encara en funcionament, i de Lleteries. L'acte, que inclourà una degustació, serà aquest dissabte al migdia a l'Espai Ermengol
13/12/2017 19:55

La Ruta de les Formatgeries 2017 es completa aquest dissabte dia 16, a les 12 del migdia, a l'Espai Ermengol-Museu de la Ciutat. Constarà d'una conferència del doctor en història i tècnic en patrimoni del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Carles Gascón, que ha esdevingut un expert en l'estudi de la història de la producció lletera a la comarca, molt especialment a través de la influència decisiva de la Cooperativa Cadí.

Gascón parlarà en aquesta ocasió de les fàbriques lleteres que hi havia a la Seu al primer terç del segle XX. La conferència versarà sobre la construcció i l’evolució de les plantes de transformació lletera de les dues entitats de referència de la Seu d’Urgell durant el segle passat: Cadí i Lleteries. La xerrada pretén remarcar els valors patrimonials de tots dos edificis, creats amb una voluntat estilística i representativa, i les seves transformacions a causa de l’evolució d’uns volums de producció sempre a l’alça. I tot això en un context urbà expansiu que va acabar envoltant els dos edificis i condicionant-ne el seu futur.

Després de la conferència, tal com és habitual, els participants podran fer una degustació del formatge i la mantega al DOP de l'Alt Urgell i Cerdanya, que gestiona Cadí. Un tast adient per a un vermut que vindrà acompanyat del vi blanc Castell Chardonay 2016 de la DO Costers del Segre i de l'aigua Pineo, embotellada a Estamariu.

Enguany la Ruta de les Formatgeries va començar al febrer, precisament amb la visita a una explotació agrària sòcia de la Cooperativa Cadí: Cal Perantoni de Lles de Cerdanya, en ple Baridà. Un cas d'explotació familiar puntera en tecnologia. El 12 de novembre fou el torn de l'explotació Cal Rosill de Peramola, també avançada en tecnologia, nutrició i maneig. Dues explotacions menades per antics estudiants de l'Escola Agrària de Bellestar i en constant aliança amb els serveis tècnics de la Cooperativa Pirenaica. Entremig s'ha visitat d'altres formatgeries singulars tant de l'Alt Urgell com de comarques veïnes.

A nivell històric, el formatge a l'Alt Urgell és un producte relativament recent, mentre que la mantega és ja part intrínseca dels productes alimentaris de qualitat de la comarca. D'un esmerçat treball als camps se'n cull un fenc, que en fresc, semi-fresc o assecat, constitueix la part essencial dels nutrients de les vaques productores de la matèria primera transformada en el formatge Urgèlia, el formatge Neu del Cadí i la mantega Cadí.

  • L'edifici de la Cooperativa Cadí l'any 1927
  • La fàbrica de Lleteries